Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Хорові колективи подарували свято пісні на регіональному конкурсі «Чорнобаївський заспів»

Пісню в народі недарма називають «крилами людської душі», бо вона споконвіку була високим мірилом духовних цінностей нашої національної ментальності.

Ось уже 22 роки поспіль головним провідником та популяризатором хорового співу на півдні України є Регіональний конкурс хорового виконавства «Чорнобаївський заспів».

Тож сьогодні, 31 травня, традиційно на базі КЗ «Будинок культури» Білозерського району відбувся XXІІ Регіональний конкурс хорового виконавства «Чорнобаївський заспів», у якому взяли участь 15 хорових колективів з Миколаївської, Запорізької та Херсонської областей.

З роками географія конкурсу збільшувалася, коло виконавців розширилося. За двадцять два роки у конкурсі прийняли близько 100 хорових колективів та понад дев’ять тисяч учасників.

Розпочався захід на площі біля Будинку культури урочистим відкриттям, на якому учасників конкурсу привітав т.в.о. голови облдержадміністрації Дмитро Бутрій, наголосивши що вокально-хорова музика – найдавніша галузь української культури.

«Всі колективи, що сьогодні завітали на Херсонщину – істинні збирачі та продовжувачі хорових пісенних традицій закладених знаними корифеями української музики. Сьогодні тут багато представників нового покоління. І дуже важливо, що старші люди, які сьогодні презентують тут своє мистецтво, діляться своїми творчими здобутками і передають народні традиції хорового виконавства дітям і молоді», – зазначив Дмитро Бутрій.

Конкурсні програми учасників завжди вражають новизною, широкою жанровою палітрою, чарують гармонією найвишуканіших у природі музичних інструментів – людських голосів. Кожен із колективів, що за ці роки були учасниками «Чорнобаївського заспіву» заслуговує на увагу, тому що кожен по своєму унікальний.

Зазначимо, що ініціатором та духовним наставником конкурсу був Двічі Герой Соціалістичної праці, Герой України, голова ПОК «Зоря» Дмитро Костянтинович Моторний, який, нажаль, рік тому пішов із життя.

Він написав багато віршованих творів, гуморесок та текстів пісень для хорових колективів України. І цього року, в пам’ять про Дмитра Моторного, гуртовим співом всіх хорових колективів на площі біля Будинка культури звучала його пісня «Покохайте поле».

Організаторами конкурсу хорового виконавства «Чорнобаївський заспів» є: управління культури Херсонської облдержадміністрації, Херсонський обласний Центр народної творчості, Білозерська районна державна адміністрація, Чорнобаївська сільська рада, КЗ «Будинок культури» с. Чорнобаївка.

прес-служба ХОДА

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН