Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Запоріжжю запропонували використати французький досвід у реалізації міських проектів

Міський голова Володимир Буряк зустрівся з делегацією французької інжинірингової компанії BETEN Ingenierie, яка висловила зацікавленість співпрацювати із Запоріжжям. Один з напрямків її роботи в Україні – залучення французького досвіду муніципального управління та новітніх європейських технологій для реалізації важливих для міст проектів. Було підписано Меморандум про співпрацю між Запорізькою міською радою та французькою стороною, що у перспективі дозволить реалізувати спільні проекти.

Досвід роботи французької інжинірингової компанії BETEN Ingenierie складає понад 40 років. З них 28 років компанія працює в Україні. Реалізовано десятки проектів. Основними напрямками її діяльності є сфери енергетики та екології. Значна увага приділяється муніципальному інжинірингу, у тому числі в питаннях твердих побутових відходів, благоустрою, розвитку територій. Компанія використовує французький досвід муніципального управління та новітніх європейських технологій.

– За останні 10-20 років у Запоріжжі підписували багато меморандумів. Для мене головне, щоб сьогоднішній документ не залишився просто на папері, як багато попередніх. Пропоную відразу ж створити невелику робочу групу, яка спільно розгляне пріоритетні для міста питання. Для нас це поводження з твердими побутовими відходами, водними ресурсами, енергозбереження. Це ті питання, які знаходяться у сфері ваших інтересів, – сказав Володимир Буряк.

Міський голова відзначив, що у реалізації міських проектів Запоріжжя переважно орієнтується на можливості місцевого бюджету. Разом з тим залучаються кредитні кошти державних банків. Налагоджується співпраця з міжнародними фінансовими інститутами. Так, 17 травня Запорізька міська рада підписала Меморандум про взаєморозуміння з Міжнародною фінансовою корпорацією IFC.

Опрацьовується залучення інвестиційних, грантових та кредитних коштів для впровадження проектів у сфері енергозбереження, розвитку інфраструктури, теплопостачання, водопостачання та водовідведення.

Один з таких проектів – реконструкція Центральних очисних споруд КП «Водоканал». Цей проект планується реалізувати спільно з фінансовою корпорацією НЕФКО та данською програмою Danida за рахунок залучення кредитних та грантових коштів. Перші важливі кроки у напрямку його реалізації вже зроблені. Зокрема важливі питання розглядалися під час перебування представників НЕФКO у Запоріжжі у середині травня.

Президент компанії BETEN Ingenierie Жан Рош наголосив, що під час зустрічі отримав детальну інформацію про основні напрямки розвитку Запоріжжя. Французька компанія зі свого боку готова обговорити співпрацю за низкою напрямків.

– Можемо запропонувати налагодження децентралізованого співробітництва з муніципальними структурами Франції. Багато питань, які ви порушували, входять до сфери наших інтересів. У французьких міст є досвід їх вирішення. До того ж таке співробітництво дозволить залучати французьких спеціалістів для пошуку найбільш оптимальних варіантів реалізації проектів, – зазначив Жан Рош.

За його словами, після визначення напрямків співробітництва французька сторона готова надати допомогу у підготовці передпроектної документації для конкретних проектів. Одну третину витрат при цьому має взяти на себе Запоріжжя, дві третини – французькі партнери. Вже наступним етапом має стати розробка проекту та пошук коштів для його реалізації. Компанія також готова надати допомогу у цих питаннях, у тому числі й для залучення грантових, кредитних коштів.

Міський голова Володимир Буряк висловив сподівання, що подальша співпраці буде ефективною та принесе користь Запоріжжю. На завершення зустрічі сторони підписали Меморандум про співпрацю.

Запорізька міська рада

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН