Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині триває зариблення водойм

Новотроїцький район – степова частина Херсонщини з жарким посушливим кліматом, де землеробство без зрошення – ризикова справа. Воду із зрошувальних каналів на зиму скидають до ставків, в яких і вирощують рибу. Такі ставки перебувають в оренді, у рибництві їх використовують як нагульні. Розташовані вони понад берегом озера Сиваш і мають підвищену солоність води, оскільки більшість із них – це колишні затоки Гнилого моря, які за радянських часів були поглиблені та пристосовані під рибницькі водойми. Вони мають сполучення зі зрошувальними каналами, а тому влітку не пересихають.

Власники рибницьких водойм зорієнтовані на вирощування в полікультурі, насамперед, коропа, але також вирощують і рослиноїдних риб далекосхідного комплексу (білого амуру, білого товстолобика, строкатого товстолобика). Як додаткових хижих риб розводять судака, що дозволяє повніше використовувати природну кормову базу водойм та запобігати розвитку малоцінної смітної риби, яка складає конкуренцію цінним видам, що сприяє підвищенню рибопродуктивності ставків.

При проведені зариблення середня маса рибопосадкового матеріалу коропа має бути не менше 25 г, рослиноїдних риб – 25–30 г, вага дволіток – не менше 200 г. На 1 га ставка саджають зарибок коропа – 2–2,5 тис. штук, товстолобика – 500 штук, білого амура – 200–500 штук. Зазначену кількість саджають при використані природних кормових запасів водойм, а при ущільнені посадку значно збільшують.

Власники рибницьких водойм використовують ущільнену посадку риби на 1 га, тому що розраховують не тільки на природні корми.

Попередньо, перед виловом та реалізацією зарибка, проводиться контрольний вилов риби для формування однієї проби, яка доправляється в Херсонську регіональну державну лабораторію ім. Ценковського Держпродспоживслужби Ураїни для проведення необхідних досліджень (згідно з мінімальним переліком), які мають підтвердити епізоотичне благополуччя. На підставі отриманого експертного висновку здійснюється оформлення відповідних документів на зарибок, що реалізується.

Для визнанчення загальних результатів зариблення рибовод складає акт у двох примірниках (форма № А – 10, затверджена наказом Мінагропрому від 19.06.2012 року №362). Кожного року, перед виловом риби, представники Новотроїцького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області проводять обстеження водоймища щодо епізоотичного благополуччя, під час якого відбираються проби води, мулу, риби, які опломбовуються та доправляються власником до Херсонської регіональної державної лабораторії ім. проф. Ценковського Держпродспоживслужби України для отримання експертного висновку. Після отримання експертизи, у паспорт на водоймище заносяться відповідні відмітки і виписується ветеринарне свідоцтво Ф-1 на рибу, що знаходиться у ставку. У подальшому, власник здійснює вилов риби та її реалізацію.

Держпродспоживслужба у Херсонській області

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН