Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Безкарний борг херсонського комунального підприємства

Спеціалісти Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі системно контролюють ситуацію, коли накопичення податкових боргів комунальних підприємства перед державою відбувається за мовчазливою згодою їх засновників – державних органів управління.

Так, Ухвалою Господарського суду Херсонської області від 09.02.2018 була порушена справа про банкрутство комунального підприємства КП «Таврійський», підпорядкованого Херсонській міській раді. Суд визнав боржника банкрутом та відкрив ліквідаційну процедуру. Далі, у спосіб передбачений Законом про банкрутство, ліквідатор розпочав дії щодо реалізації майнових активів, які перебували у віданні комунального підприємства. І для задоволення кредиторських вимог по погашенню боргів перед державою виник реальний ризик відчуження майна громади. А у разі недостатності коштів від продажу такого майна – покладання субсидіарної відповідальності на його засновника – Херсонську міську раду.

Тоді господарі КП «Таврійський» згадали про «соціальне значення» та «суспільну цінність» комунального боржника для територіальної громади  м. Херсона, яке взагалі не надавало житлово-комунальних послуг з утримання житлових будинків у м. Херсоні. Більше того, засвідчили, що «така діяльність» підприємства становить основу системи життєзабезпечення міста. І тоді лише через рік, у березні 2019 року, Херсонська міська рада, керуючись статтею 85 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», прийняла рішення звернутися до господарського суду з клопотанням про закриття провадження у справі комунального підприємства. Засновники комунального підприємства вигадали спробу відтермінувати банкрутство боржника та погашення боргів перед бюджетом аж на 2 роки! На теперішній час комунальний банкрут має податковий борг у сумі 7,7 млн. грн. та заборгованість із єдиного соціального внеску на майже 0,2 млн. гривень.

Тут варто повідомити: спеціалісти Головного територіального управління юстиції у Херсонській області в межах процедури банкрутства на виконання ухвали господарського суду Херсонської області від 23.05.2018 провели аналіз фінансово-господарської діяльності боржника та встановили ознаки доведення підприємства до банкрутства шляхом порушення фінансової дисципліни під час використання власних обігових коштів. Серед проблемних питань: надання житлово-комунальних послуг з утримання житлових будинків за тарифами, встановленими в 2008 році, які не змінювалися до 2017 року, невраховування змін рівня цін на послуги та оплату праці, які впливали на фактичні витрати діяльності комунальника.

За доведення до банкрутства, тобто умисне вчинення власником або службовою особою суб’єкта господарської діяльності дій, що призвели до стійкої фінансової неспроможності суб’єкта господарської діяльності, якщо це завдало великої матеріальної шкоди державі чи кредитору, передбачена відповідальність за статтею 219 КК України «Доведення до банкрутства».

Висновок один: за безгосподарність та безпорадність засновника комунального підприємства перед державою та бюджетом все одно доведеться відповідати! Адже платежі до бюджету – не повинність, а конституційний обов’язок кожного платника податків!

Прес-служба Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі

Херсонський вісник

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН