Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Новотроїцькому районі продовжує працювати програма “U-LEAD з Європою”

Ранок у Новотроїцькому районі розпочався з роботи в районному ЦНАПі над проектною заявкою на конкурс в межах другого компоненту Програми “U-LEAD з Європою”, прийом яких завершується 31 січня 2019 року. 

Новотроїцький район, незважаючи на його успішність, нажаль, не має на сьогодні жодної об’єднаної територіальної громади. У мене з цим районом пов’язані надзвичайно приємні спогади. Така собі позитивна історична пам’ять. Може тому була впевненою, що традиційно і в напрямі впровадження реформ цей район буде в лідерах. Проте, маємо приклад, коли в чистому вигляді діє принцип “пряника”. Районна влада працює в унісон між собою, як “спадщина” від Проекту “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” на всіх рівнях діє принцип дольової участі – будь-які ініціативи місцевих рад району фінансуються навпіл з місцевого та районного бюджетів. Гроші є, активності теж вистачає. Здавалося, навіщо об’єднуватися? Але саме з підготовкою проекту по модернізації ЦНАПу зайвий раз розмірковуємо про необхідність реформ в районі, тому що зараз, можна сказати, “пощастило”, коли й не ОТГ дозволили брати участь у конкурсі. Проте, це скоріше виключення, ніж правило. 

За останні два з половиною роки ми, будучи в різних статусах – і як консультанти Офісу реформ, і як Центр розвитку місцевого самоврядування провели величезну кількість обговорень та зустрічей, півроку тому замахнулися навіть на дебати. І здавалося, ось воно, щастя. Проте Новотроїцька ОТГ залишається мрією, найактивніша Чкалівська сільська рада ніяк не може домовитися з сусідами, і можна лише здогадуватися, скільки можливостей втрачено з першої ініціативи 2015 року. Сиваська селищна рада в глухому куті з Дивненською та Зеленівською сільськими радами (які мають увійти до Сиваської ОТГ) з приводу майже повної відсутності дорожнього сполучення між цими радами, ціна питання – близько 14 км напряму і понад 60 км від цих рад до районного центру…. Четверта ОТГ, яка має бути створена в районі, – Громівська. І саме на ній зупиняємося сьогодні, адже потихеньку народжується ініціатива, а скинути з рахунків не можемо нічого. Тож, десант прямує в Громівку…. Далі буде.

Оксана Сілюкова

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН