Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні реалізується проект «Світ можливостей для кожної дитини»

Більше трьох місяців в Херсонській гімназії №3 реалізується проект «Світ можливостей для кожної дитини», що проводиться за підтримки відділу преси, освіти та культури посольства США в Україні.

У ході його реалізації проводяться зустрічі й тренінги з учнями, вчителями та батьками на теми інклюзії і створення середовища, в якому діти з особливими освітніми потребами навчаються поряд, де кожен має право бути почутим і розраховувати на підтримку. Проводять навчальні заняття досвідчені психологи.

Ганна Колісниченко, психолог, травмопедагог Херсонської міської громадської організації «Центр-«Софія» працює з дітьми, що мають вади розвитку або інвалідизуючі захворювання, та родинами, в яких зростають діти з таким діагнозом.

Про те, як потрібно готувати учнів шкіл, вчителів та батьків, взагалі – суспільство до сприйняття «інакшості», вона розповіла у студії «Українського півдня».

«Це дуже цінно, що проект реалізовується в загальноосвітньому закладі. Є вихід до підростаючого покоління і спілкування. Ті інсайти, ті перші думки, які озвучили гімназисти під час розмови, сприятимуть налагодженню якісної взаємодії у шкільному середовищі. У жодному тлумачному словнику ви не знайдете слова «інакшість», але ми маємо сприймати людину, незалежно від того, які моделі у нас склались. Діти на тренінгу слухали з широко розплющеними очима, і це головне», – розповіла Ганна Колісниченко.

Психолог тривалий час працює з родинами, в яких народились діти з інвалідністю. Дорослим часто не вистачає знань і підтримки, нерідко татусі не витримують і йдуть з сім’ї. Ситуація може «вибити» з життя матусю, яка страждає навіть від поглядів оточуючих, які не розуміють, чому вона не може вгамувати свою дитину. Саме осуд і оціночне ставлення найбільше ранить батьків.

Крім роботи з родинами, Ганна Колісниченко зустрічається з колективом гімназії і проводить роз’яснювальну роботу. Участь у реалізації міжнародного проекту «Світ можливостей для кожної дитини» для психолога є ще одним способом налагодження взаємин у колективі, де навчаються діти з особливими освітніми потребами.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН