Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Україні відсутня система суспільного контролю за виноробством, – Олександр Сидоренко

Підприємець з Нової Каховки, депутат обласної ради кількох скликань, який десятки років присвятив виноробній справі, Олександр Сидоренко в інтерв’ю «Українському півдню» виклав своє бачення нинішнього стану галузі.

Експерт вважає, що вино як продукт харчування не може бути підакцизним. Напої ж, які виготовляються з додаванням спирту або ж мають його високий вміст, повинні реалізовуватись під акцизною маркою. У нинішній ситуації, коли ціни на алкоголь, в тому числі й вино, невпинно ростуть, збільшується лише тіньовий ринок.

«В Україні відсутня система суспільного контролю за виноробством. Піднявши акцизи, держава підштовхує людей до того, щоб вони купували фальсифікат. От коли хтось ним отрується, тоді починають працювати служби. Треба чітко розмежувати: вино – продукт харчування, міцні напої – підакцизні. Нормативна база, за якою сьогодні змушені працювати винороби, ніяк не сприяє розвитку галузі. Хоча є українські виробники, які тримають марку якості, на Одещині розташовані чудові виноградники», – сказав Олександр Сидоренко.

За словами експерта, виноробство й виноградарство вимагають людських рук. Якщо на вирощуванні зернових на умовній одиниці площі задіяна одна людина, то на виноградниках і на подальшому виробництві працюють 18 осіб. Так само, як і в садах, на вирощуванні ягід. Кліматичні умови півдня України дозволяють цим займатись. Держава не стимулює розвиток цих напрямків, тож багато жителів сіл і містечок Херсонщини їдуть до Польщі «на полуницю».

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН