Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Ввести воєнний стан на Херсонщині треба було на початку воєнної агресії з боку Росії, – Анатолій Гриценко

Під час свого візиту до Херсона лідер «Громадянської позиції» Анатолій Гриценко прокоментував побиття однопартійців в Одесі, запровадження воєнного стану в 10 областях України, події в Керченській затоці та формування свого виборчого фонду на майбутніх президентських виборах.

Анатолій Гриценко не оспорює рішення Президента про введення воєнного стану, але вважає, що режим потрібно було застосувати на початку воєнної агресії з боку Росії.

«Воєнний стан потрібно було вводити у кінці лютого 2014 року. Тоді необхідно було задіяти всі інструменти для мобілізації оборонних зусиль. Це одне. А інше – створити юридичні рамки діяльності органів управління та військового командування. Якщо не вистачало ліків або транспорту для поранених бійців, їх можна, за режимом воєнного стану, реквізувати. Так і робилося, але зараз цих офіцерів судять за розбій. Якщо спитати мене, чи вводив би я стан зараз, то моя відповідь: ні. Він був необхідний, коли літали «Гради», танки пробивались через кордон і йшло захоплення нашої території. А зараз хочу всіх заспокоїти: немає загрози широкомасштабної війни, держава повинна робити свою справу. Зараз немає підстав для масової хвилі мобілізації чи збільшення призову на строкову службу. Ми платимо п’ять років воєнний збір, а державна машина повинна генерувати спокій, а не істерику і тренуватись, як діяти у випадку надзвичайних ситуацій», – сказав Анатолій Гриценко.

Події в Керченській затоці з обстрілом і захопленням в полон українських моряків політик назвав піком тієї ситуації, яка склалась останнім часом на Азовському морі. І без підтримки міжнародної спільноти, а не лише висловлення «глибокого занепокоєння», Україна не вирішить це питання.

«І до того ситуація була неприйнятною: Росія обмежила свободу судноплавства для наших цивільних суден, а це важливий елемент економіки. Порти Маріуполь та Бердянський забезпечують 2-охмільярдний товарообіг щороку. Обмеження є неприпустимими, у XXІ столітті такі піратські дії! Україна сама не вирішить це питання, потрібна підтримка міжнародної спільноти. Економічними, фінансовими, особистісними обмеженнями для оточення Путіна треба впливати і сюди спрямовувати дипломатичні зусилля», – продовжив лідер партії.

Прокоментував Анатолій Гриценко напад на однопартійців в Одесі, в результаті якого троє осіб отримали тяжкі тілесні ушкодження. Проти нападників порушено кримінальне провадження за статтею «хуліганство», яке було перекваліфіковане у «перешкоджання діяльності громадських діячів та правоохоронних органів».

«Поліція, яка не могла себе захистити, все ж порушила кримінальну справу. Знають виконавців, але не знають замовника. Але я знаю – місцеве СБУ найняло бандитів на замовлення діючого Президента. Це не перша атака на «Громадянську позицію», але такого жорсткого нападу ще не було. Це неприпустимо, щоб влада застосовувала такий силовий варіант, залучала бандитів. Ми думали, що тітушки пішли разом з Януковичем, але вони повертаються. Я обіцяю, що після обрання мене Президентом, я поставлю силові структури в рамки, і кожна з них займатиметься своєю справою. СБУ стоятиме на захисті інтересів країни та людини», – прокоментував Анатолій Гриценко.

На запитання, як формуватиметься виборчий фонд кандидата та чи не стоїть за лідером «Громадянської позиції» олігархи, політик відповів, що «не має жодних зобов’язань ні перед ким, які б обмежували його в реалізації плану дій. Це класний, комфортний стан».

За новим законодавством, є обмеження у сумах, які будуть перераховані до фонду кандидата. Для того, щоб їх перерахувати, потрібно надати паспорт та ідентифікаційний код, тобто прізвища будуть відкритими. Звітуватимуть про витрачені кошти також у вільному доступі.

З 2009 року Анатолій Гриценко оприлюднює надходження і витрати партійного фонду цілком добровільно. Не приховує і номер свого мобільного, а також запевняє, що в соціальних мережах відповідає на всі питання в повідомленнях особисто.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН