Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Коли херсонцям можуть подовжити щорічну відпустку

Не всі херсонці знають свої права, які їм надаються законодавством. Херсонський юрист Олексій Саковніч дає поради жителям міста, де розповідає, коли можна розраховувати на подовження щорічної планової відпустки:

 –  Мало хто знає, що чинне законодавство передбачає випадки, коли щорічна відпустка може бути продовжена, наприклад, у зв’язку з хворобою або збігом щорічної відпустки з відпусткою у зв’язку з навчанням. Дух чинного законодавства передбачає, що відпустка надається працівнику саме для відпочинку, що, звичайно, не включає в себе хворобу. Саме такі права вказані у ст. 10 Закону України «Про відпустки» та ст. 80 КЗпП, для оформлення потрібно:

1. Листок непрацездатності. Звичайно, для офіційного звернення до роботодавця з заявою про продовження або перенесення відпустки, потрібно оформити у медичному закладі листок непрацездатності (ЛП). Саме на кількість днів хвороби, що будуть вказані у ЛП, і буде продовжено (перенесено) відпустку.
2. Питання конкретних дат продовження або перенесення відпустки на кількість днів, встановлених у листі непрацездатності, вирішується за домовленістю між роботодавцем та працівником (тобто працівник не має переважного права на продовження відпустки на підставі односторонньої заяви). Працівник має написати відповідну заяву та прикласти до неї ЛП, на підставі яких роботодавець видає відповідний наказ.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН