Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

«Музика, народжена Країною» на сцені Херсонського театру

Свято української музики, поезії та танців – так можна охарактеризувати прем’єру у Херсонському театрі імені Миколи Куліша. 20 листопада на сцені театру-кафе відбулась прем’єра музичної програми «Музика, народжена Країною». Режисер вистави – Катерина Слажнєва. Художник-постановник – Валерій Шелудько та Єпіфанова Яна. Таких народних пісень ви ще не чули. Нова музична програма – це справжнє свято для херсонських меломанів та прихильників української музики. Неймовірний політ емоцій від подиву до захоплення, від суму до радості. Пісні та вірші, які змушують задуматися над сенсом життя. Постановки, які занурюють у атмосферу справжньої України – співочої, незламної, надзвичайно красивої, неймовірно мелодичної та дуже талановитої. Поєднання української класики та української сучасності у супроводі неймовірного оркестру та балету театру.

Нам вдалося поспілкуватись з режисером музичної програми:

Катерино, скажіть, кому спала на думку ідея створення музичної програми?

– Перш за все, я дуже вдячна ініціативним людям, які працюють у нашому театрі, а саме Наталії Вишневській та Ользі Уваровій, яким власне спала на думку ідея створити сучасну та актуальну на сьогоднішній день українську музичну програму. Вона в нас вийшла філософською, думаючою, це інший погляд на Україну. Саме Наталія та Ольга були ініціаторами, вони рухали цю програму, рухали цю ідею і дуже добре, що генеральний директор театру Олександр Андрійович також з захопленням сприйняв пропозицію створити таку програму та підтримав нас. Потужний вокал забезпечили Тетяна Мисак, Вікторія Кириченко, Ігор Кисельов, Каріна Кириченко та Наталія Вишневська. Завдяки кропіткій праці нашої великої творчої команди була створена ця програма.

Чи важко було поєднати вокал, хореографію, музику і відеоряд?

– Знаєте, ми працювали колективно. У програмі ми говоримо і співаємо про те, що світ не ділиться на двоє, він цілий, його не виносять за дужки. Те саме можна сказати і про нашу творчу команду, вона працювала, як одне ціле. Окрім вокалістів, танцівників, оркестру, яких глядачі бачили на сцені, до підготовки вистави долучилися балетмейстер Юрій Бусс, хормейстер Валерія Мавріді-Михайловська, диригент Артем Філенко та інші члени нашої великої творчої команди, тому складного нічого не було. 

Скільки часу Ви витратили на підготовку програми?

– Часу було насправді небагато, тому що театр – це дуже бурхливий організм, у якому постійно щось відбувається. Зараз іде підготовка до Нового року, тому репетицій було небагато. На даний момент вистава пройшла на натхненні, на пісні душі, наразі артисти співали душею, звертались до глядача усім своїм серцем. Без перебільшення скажу, що ми дійсно говорили про Україну серцем. Звичайно немає меж досконалості, є ще моменти, які треба допрацювати, вони будуть допрацьовуватися і вистава буде жити.

Концепція міксу сучасності та класики була одразу?

– Ідея поєднання класичної народної пісні з сучасною та перероблення її на власний манір з’явилася у Наталії Вишневської та Ольги Уварової одразу. Диригент Артем Філенко та хормейстер Валерія Мавріді-Михайловська допомогли втілити цю ідею в життя та надати їй ось того шарму та кольору, який вже побачили херсонці та гості міста на сцені театру-кафе. 

Ви задоволені прем’єрою?

– Я думаю, що це треба судити глядачу. Коли ми створювали дану музичну програму, ми в першу чергу думали про глядача, ми раді, що глядачі сприйняли наше театральне творіння саме так. Взагалі, я дуже рада, що в нас такий чудовий глядач, думаючий, який мав змогу сприйняти такий філософський, театральний погляд на Україну. В програмі використано дуже багато віршів, прозових моментів саме сучасних письменників Юрка Іздрика, Сергія Жадана, щось ми взяли з класики, наприклад Симоненка, але взагалі я старалась використовувати більш сучасну поезію. Сподіваюсь, що музична програма і надалі полонитиме серця глядачів і буде жити якомога довше в стінах Херсонського театру!

Фото: Денис Максимов

Спілкувалась: Марина Гайворонська

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН