Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Чи можуть херсонці приватизувати кімнати або квартири у гуртожитках

Чи мають таку можливість херсонці і що для цього потрібно зробити радить Олексій Саковніч, херсонський юрист і помічник народного депутата України Олександра Співаковського:

 – У Херсоні жителі гуртожитків постійно стикаються з великими проблемами в частині відключення будинків від електроенергії по причині наявності заборгованості. Поки більшість квартир у будинку не буде приватизовано, вкрай важко розв’язати цю проблему, адже наразі у будинку встановлено єдиний лічильник обліку електроенергії, замість індивідуальних. Процедура приватизації регулюється Законами України «Про приватизацію державного житлового фонду», «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» та «Положенням про порядок передачі квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян»:

1. Право приватизувати кімнату або квартиру у гуртожитку мають громадяни, що постійно проживають у них протягом 5 років на законних підставах.

2. У разі дотримання першого пункту, можна приступати безпосередньо до процедури приватизації. Першочергово слід замовити технічний паспорт на квартиру (через комунальне або приватне БТІ). За наявності техпаспорту, можна починати збирати документи та подавати заяву до Управління обліку, розподілу та приватизації житла Херсонської міської ради. За посиланням http://www.city.kherson.ua/articles/privatizaciya-zhitla можна побачити графік прийому працівників Управління для консультації громадян та ознайомитись з переліком документів, що потрібно додавати з заявою. Слід звернути увагу, що 18 травня 2018 року було змінено перелік документів, тому замість Довідки про склад сім’ї тепер слід подавати копії паспортів, ідентифікаційних кодів та довідки про реєстрацію місця проживання членів сім’ї.

3. Можлива проблема на шляху збору документів – це відмова одного з членів сім’ї надати згоду на приватизацію (суперечки, корисні мотиви, через особисту неприязнь тощо). Ці спори вдасться вирішити лише у судовому порядку.

4. Не слід переживати щодо суми можливої доплати за надлишкову площу кімнати для приватизації. Так, законом передбачено, що безоплатно передається громадянами 21 кв.метр загальної площі на наймача та кожного члена сім’ї та додаткові 10 кв.метри на сім’ю. За кожен надлишковий кв.метр доведеться доплатити лише 18 коп.

5. Строк передачі кімнат у власність громадян з моменту подачі заяви – до 1 місяця.

Враховуючи доступність процедури приватизації та з метою уникнення проблем з комунальними послугами у подальшому, рекомендується мешканцям гуртожитків якомога скоріше скористатись своїм правом приватизації.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН