Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Білозерці у розпалі закладання яблук у нове фруктосховище

Агрофірма радгосп «Білозерський» є одним із потужних виробників плодово-ягідних та винограду на Херсонщині. Підприємство реалізує яблука як у свіжому вигляді, так і на переробку. Продовжити сезон реалізації свіжого яблука дозволяє зберігання у фруктосховищах, одне з яких запрацювало у радгоспі в листопаді цього року. Побудоване за сучасними технологіями, фруктосховище дозволяє зберігати 1,5 тисячі тонн яблука одночасно. Дане сховище є першою чергою будівництва, а загалом потужність проекту розрахована на 3 тисячі тонн.

Діюче сховище має 10 холодильних камер, розрахованих на 150 тонн кожна. Використання саме таких невеликих камер є економічно доцільним, адже при відкритті камери порушується її внутрішнє середовище, і яблука потрібно реалізувати протягом обмеженого терміну – пояснив керівник підприємства Віталій Шишенко.

– Будівництво сховища розпочато ще у 2012 році – тоді ми тільки заклали фундамент. Наступного року була зведена будівля, а вже у 2018-му було здійснене внутрішнє наповнення сховища: роботи по ізоляції, спеціальні двері в камери, завезене та змонтоване холодильне обладнання, встановлене РГС, – розповідає Віталій Шишенко.

Використане обладнання – переважно імпортного виробництва, а ось здійснює обслуговування сховища провідна українська компанія. За допомогою віддаленого спостереження через інтернет здійснюється постійний моніторинг усіх технологічних процесів.

Потужні охолоджувальні агрегати та система РГС (регуляції газового середовища) у новозбудованому сховищі дозволяють швидко охолоджувати закладену продукцію і підтримувати температуру в холодильниках на рівні 1-3ºС -це дозволяє зберігати яблука без втрати товарної якості протягом цілого року.

На наступний рік у підприємства є плани розпочати закладення на зберігання власного винограду. Він вимагає спеціального обладнання та особливих технологій, які дозволяють зберігати таку тендітну культуру, як виноград, цілих 10 місяців.

Наразі в Агрофірмі «Радгоп Білозерський» у розпалі закладання яблука в нове фруктосховище. Підприємство вже має контракти на постачання партій яблук у мережі супермаркетів: Джонаголд, Гала, Чемпіон, Голден Делішес та інші популярні сорти яблук з Білозерщини вже почнуть надходитити з нового сховища у грудні цього року.

Джерело

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН