Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Справа з білозерськими трубами зрошення на три мільйони

Темна десятирічна історія з проблемним продажем частини труб внутрішньої зрошувальної системи, яка належала ЗАСТ «Україна», продовжується. Наприкінці жовтня 2004 року селищна рада безкоштовно отримала у комунальну власність внутрішньогосподарську меліоративну мережу ЗАСТ «Україна». На підставі акту приймання-передачі її передали у безоплатне постійне користування МКП «Водограй».

У травні 2009 року, за результатами аукціону, селищна рада укладає договір купівлі-продажу 4160 метрів сталевих труб з громадянином П. У серпні він звертається до Комсомольського районного суду з позовною заявою через невиконання умов договору. 14 вересня селищна рада підписує з громадянином П. акт прийому-передачі, засвідчений підписами з обох сторін. Але, незважаючи на цей документ, покупець стверджує, що товар, за який він сплатив майже сто тисяч гривень, він так і не отримав. У лютому 2010 року громадянин П. звертається з офіційною заявою до правоохоронних органів з приводу викрадення в нього сталевих труб колишньої зрошувальної системи. За його словами, це сталося в період з 30.09.2009-ого до 2.10.2009 року. За даним фактом правоохоронці порушили кримінальну справу.

Наступні сім років інтересу до труб колишньої зрошувальної системи майже ніхто не проявляє, за винятком випадків розкрадання труб поблизу Білозерки у 2016 році. Тоді директор МКП «Водограй» Ірина Гроза подала заяву до поліції. Проте за браком доказів справу закрили.

У 2017 році громадянин П. знову нагадує про себе. Цього разу він звертається до Херсонського міського суду, аби отримати дублікат виконавчого листа і поновити виконавчі дії. Згідно з документом Білозерську селищну раду зобов’язали передати позивачеві труби.

Протягом 2016-2019 року в полі за Білозеркою невідомі неодноразово копали і вивозили труби колишньої зрошувальної системи, особливо на вихідних. Зупинити розкрадання майна допомогли працівники селищної ради, активісти і депутати. Серед них – Ніна Хороняк, Оксана Яковенко, Інна Журавленко, Олександр Кисіль, Людмила Одинченко, Тамара Качавська. У боротьбі із розкраданням труб активну участь взяла директор МКП «Водограй» Ірина Гроза.

6 травня 2019 року громадянин П. знову позивається до суду, оскільки виконавче провадження було закрите. У заяві він просить змінити спосіб і порядок виконання рішення Комсомольського районного суду. Цього разу його вже не цікавлять труби. Нова мета – стягнути із селищної ради кошти, як відшкодування вартості 4160 метрів трубопроводу. Сума відшкодування – 3 142 585 гривень. Саме у стільки експерти оцінили вартість таких труб на сьогоднішній день.

До речі, у судових позовах немає жодного слова про акт прийому-передачі майна, підписаний громадянином П., і кримінальну справу щодо факту крадіжки труб. Але, не враховуючи ряд важливих обставин, про які не згадав позивач, суд стає на бік громадянина П.

На даний момент на підставі відповідного рішення сесії селищна рада подала апеляційну скаргу до Херсонського апеляційного суду, а також звернулася з відповідними листами до поліції, прокуратури, голови обласної державної адміністрації, Національного антикорупційного бюро України і до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Наразі за фактом придбання права на майно, шляхом обману, скоєного громадянином П. слідчим відділенням Білозерського ВП відкрито досудове розслідування, в рамках якого селищну раду визнано потерпілою стороною.

Антоніна Чередник, селищний голова

Білозерка Інфо

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН