Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Про Ідею Великої України розповіли херсонцям

Головна цінність держави – людина, Україні потрібен інший парламентаризм, інша система виконавчої влади та місцевого самоврядування, влада має вирішити чотири ключові питання: війна і безпека, корупція, економічний стан та подолання злиднів – це основні програмні цілі, які ставить перед собою майбутній кандидат в президенти Роман Безсмертний.

Велика Україна можлива!

Ідею Великої України покладено в основу програми, з якою політик збирається балотуватись на пост голови держави. Зараз Роман Безсмертний проводить зустрічі з жителями великих міст та невеликих райцентрів, щоб у спілкуванні наживо донести цю ідею до українців. «Недоліком нинішньої політичної ситуації в Україні є те, що політики перестали спілкуватися із людьми. Вони зайшли в телевізор і з нього не виходять. Це загибель політики як такої. Я виріс в національно-демократичному таборі. Мене вчили такі, як Лук’яненко, Геринь, Горохівський, Тонюк, Грач, Чорновіл, Юхновський. Різниця тільки в тому, що мені було 27, а їм – за сімдесят. Звідси і та система цінностей, яку я в собі несу. Не може бути іншої політики, крім політики діалогу з суспільством», – розповів Роман Безсмертний.

Вчитель історії прийшов в політику 1994 року, обирався як мажоритарник у період, коли масово не виплачувались пенсії та заробітні плати. З тих пір звичка контактувати і спілкуватись з людьми нікуди не поділась. У Херсонській обласній бібліотеці ім. О. Гончара Роман Безсмертний презентував основні тези ідеї Великої України.

«Велика Україна можлива. У поляків є Річ Посполита, і вони живуть цією ідеєю. Угорці завжди жили ідеєю Великої Угорщини, бо вони вважають, що Атілла – це їхній пракнязь. Велике князівство Литовське білорус вважає своїм. Можу вам сказати, що до всього цього, що я перерахував, найбільше має відношення українець. Бо тут була Сарматія, а поляк себе називає сарматом, бо тут був Атілла, бо тут була Трипільська культура, бо тут були ті, хто творив подальший руський мір і так далі. І тому, якщо ми не навчимося вірити у власну велич, поважати себе і тих, хто поруч, ми весь час будемо грати в меншовартість, що ми якісь не такі… Ми маємо право претендувати на дуже багато, має бути принцип: де є українець, там є Україна», – продовжив політик.

Подолання розриву

Головно цінністю нормальної держави є людина. Щоб досягти цього в Україні, наголосив Роман Безсмертний, потрібно перезаснувати державу.

«Треба подолати розрив між людиною і державою. Українець зараз займається виживанням, а інститути держави – самозабезпеченням. Людина не має потреби в такій державі, а держава дивиться на людину як на ресурс. Звідси завдання дуже просте – інституційно перезаснувати державу. Україні потрібен інший парламентаризм, інша модель виконавчої влади, інше місцеве самоврядування, інший принцип стосунків держави і громадян. Треба припинити існування державних інститутів заради державних інститутів. Є права людини і є державні інститути, які мають працювати на реалізацію цих прав. Дві третини потреб людини знаходиться на рівні первинної громади, це місцеве самоврядування, а дві третини бюджетних ресурсів і повноважень сьогодні – у центрі. Як ця система може обслуговувати людину? Відповідаю – ніяк. Тільки кардинальні зміни в цьому відношенні, які я пропонував ще у 2005 році, можуть повноваження і ресурси віддати на місцевий рівень, не стимулювати корупцію в верхніх ешелонах влади», – продовжив Роман Безсмертний.

Армія не для парадів

Щодо найголовнішого – припинення бойових дій на Сході, то політик бачить вирішення у створенні боєздатної, а не «парадної» армії: «Нині є три зони напруги: Донбас, Азов, Крим, по черзі Крим, Донбас, Азов. З моєї точки зору, ми знаходимся зараз на етапі накручування пружини в Азовському морі і я уже не сумніваюсь, в тому, що вона вибухне, мова тільки про те, коли там розвернеться конфлікт. І тут справа тільки в активності дій української дипломатіії, світу, щоб уникнути конфлікту. На сьогоднішній день такий шанс ще є».

Щодо всіх трьох зон конфлікту рецептура різна, говорить політик. Але що стосується головного, головних «ліків» то, очевидно, що в першу чергу необхідне формування боездатної сильної армії.

«Даруйте, що я вам скажу, але армія для парадів і армія для війни – це абсолютно різні армії, – наголошує Безсмертний. Насправді, коли ви заглибитесь у цю тему, ви побачите, що країна, яка на п’ятому році війни не має патронного заводу, країна, яка анонсувала більше десятка видів нової бронетехніки і не поставила в серійне виробництво жодної, держава, яка не цінує солдата і офіцера, має армію, яка досі живе за радянськими статутами. Яким він був, таким він і лишився. І тому можна прокрокувати красиво Хрещатиком, але треба просто побачити, які там умови служби і ви одразу все зрозумієте. Це дві абсолютно різні армії». Чотири ключові питання

На всіх зустрічах, незалежно в якому регіоні вони відбуваються (а відвідав політик міста Львівщини та Херсонщини), є чотири головні питання, які турбують українців.

«Це війна, я до неї доєдную тему безпеки, друге – це корупція, третє – економічний стан і четверте – це злидні. Уже очевидно і зрозуміло, що те, що ми вклали в ідею “Великої України”, це – сформулювати відповіді на ці ключові проблеми. А суттю всього процесу і технологією реалізації ідеї “Великої України” є перезаснування держави в інтересах людини», – підкреслив Роман Безсмертний.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН