Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Жителі Херсонщини можуть отримати виплату за догляд за старенькими

Непрацюючим громадянам, які постійно доглядають за людьми похилого віку, інвалідами, дітями-інвалідами, хворими, нездатними до самообслуговування і які потребують сторонньої допомоги (крім осіб, що обслуговують соцслужби), призначають щомісячну компенсаційну виплату. Ці норми прописані в постанові Кабміну від 29 квітня 2004 року № 558, повідомила головний спеціаліст відділу держдопомог та житлових субсидій департаменту соцзахисту населення Херсонської облдержадміністрації Наталія Дудка.

Грошова виплата призначається, виходячи з прожиткового мінімуму для працездатних осіб у таких розмірах:
– 15% – фізособам, які надають соціальні послуги інвалідам I групи;
– 10% – фізособам по догляду за громадянами похилого віку, які за висновком лікарсько-консультаційної комісії потребують постійного стороннього догляду і не здатні до самообслуговування, інвалідам II групи та дітям-інвалідам;
– 7% – фізособам, які надають соцпослуги інвалідам III групи та хворим, які за висновком лікарів потребують постійного стороннього догляду і не здатні до самообслуговування.

Крім того, як зазначила Наталія Дудка, пенсіонерам (за Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування») та інвалідам, які надають соціальні послуги, призначають в зазначених розмірах виходячи з прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

У 2018 році прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 липня становить 1841 гривню, з 1 грудня – 1921 гривню. Для осіб, які втратили працездатність, з 1 липня прожитковий мінімум становить 1435 гривень, з 1 грудня – 1497 гривень.

Щоб дізнатися, які документи необхідно здати для призначення компенсації, необхідно звернутися до органів соцзахисту за місцем проживання.

Зверніть увагу, що, відповідно до закону, виплату таких компенсацій і покриття витрат на їх доставку провадять за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Гривна

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН