Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Що пропонує Горностаївка туристам

В суботу Горностаївка зустрічала гостей у своїх музеях – сюди завітали учасники Третьої всеукраїнської краєзнавчої конференції «Минуле і сучасність: Таврія. Херсонщини. Каховка». Вони побачили багатий ресурс, можливості і потенціал музеїв. Гостей горностаївці зустріли хлібом-сіллю – піднесли великий коровай.

Сама конференція відбувається у Каховці та приурочена 227-річчя заснування міста та 95-річчя заснування Каховського району. Її учасниками стали краєзнавці-дослідники з 9 областей України, з поміж них і господарка горностаївських музеїв Олена Ташкінова. Вони знайомилися з таємницями вітчизняної історії та рідного краю у Каховському історичному музеї, а у суботу мали можливість приїхати до Горностаївки, щоб познайомитися з експозицією краєзнавчого та етнографічного музеїв, а також послухати легенди з історії Горностаївщини.

Екскурсію розпочали з мальовничого берега Дніпра – краєвиду знаної горностаївської кручі. Тут господарка музеїв Олена Ташкінова розповіла історію заснування селища Горностаївки, що датується 1787 роком і його перша назва – Сапате. Згадала й про козацьку переправу до Кам’янської Січі, що знаходилася на Широкій балці та про козацький зимівник, який розташовувався у самому селищі.

– А балку в Горностаївці, що стала візиткою селища, називають Довбушевою, адже тут колись жили відставні козаки Каїр, Горносталь, Чистик і Довбуш. Від прізвища останнього і пішла ця назва — повідала краєзнавця гостям.

Автор Любов Рудя

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН