Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як молоді херсонці у День незалежності оцінюють історичний шлях України

Так Олексій Кособуцький, херсонець, випускник Фізико-технічного ліцею, успішний учень, який отримав 200 балів з ЗНО пише на Фейсбук:

 – Україна – 27-річна сучасна демократична держава, де кращими кандидатами у президенти вважають співака і артиста… Добре що вже не бізнесменів чи криміналів. Парадокс. Ні, я нічого не маю проти: співак Мішель Мартеллі був президентом Гаїті.
Але де наш громадянський свідомий вибір, не навіяний серіалами і піснями, де наші принципи, і кому ми молимось? 1991 рік давно минув, та чи справді ми незалежні – від сусідів-агресорів, від маніпуляцій суспільством – мовних, культурних чи ще якихсь? Зміна назв міст то не найпотрібніше. Найгірші речі залишаються без змін. Ми прокрастинуємо.

310 років рабства, звичайно, далися взнаки. Столицю Батурин знищили у 1708 році, і з того часу імперія руйнувала самобутність нашого 1000-літнього народу. Саме тому ми шукаємо патронів, які зроблять все за нас, і тікаємо по краще життя. Це психологія раба. Але так не завжди, є контрприклади. Польща за 15 років обігнала Україну в економіці, а терерішнього лідера Європи – Німеччину врятували від диктаторського вірусу. Невже потрібно ще триста років, щоб і ми стали незалежні в нашій ментальності?
Ще кілька років тому я міг би сказати, що ми не заслужили цю незалежність, бо не цінували. Заслужили мати корумповану систему і безпрецедентний показник злочинності, бо “моя хата скраю”. Комуністи у парламенті, російська у щоденному вжитку, більшість громадян ностальгують по тюрмі народів…

Тепер я не правий. Тепер Україна відроджується, а самосвідомість повертається до громадян, хоч на жаль, дорогою ціною. Так буває: не цінуватимеш, доки не втратиш, і війна потрібна була (!) Україні, щоб об’єднатись і зрозуміти, хто ворог, а хто друг.
І ми вже не біомаса – ми нація. Наші літаки найбільші у світі, а наша конституція найстарша! Попереду ще багато справ до вирішення, багато ворогів зовні і страхів усередині до подолання, і хай навіть через триста років, але ми станемо по-справжньому суверенні! Давайте, як казав український письменник Чехов, вичавлювати із себе по краплині раба! Будьте незалежні у вчинках і думках!

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН