Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Фахівці яких спеціальностей у найбільшому дефіциті на Херсонщині

Дуже часто в херсонських оголошеннях про пошук спеціалістів можна побачити перелік робітничих професій. Ринок праці потребує професійних токарів, електрогазозварювальників, електромонтерів.

Підготовкою таких спеціалістів займається Новокаховський професійний електротехнічний ліцей. Вчаться тут діти з Каховського, Бериславського, Новотроїцького, Іванівського, Чаплинського районів. І хоч має навчальний заклад доволі пристойну матеріально-технічну базу, не в змозі готувати токарів за сучасними вимогами. Та і мізерна стипендія, за нинішніх цін, не може мотивувати вступників. Тож без уваги держави до профтехосвіти, дефіцит робочих рук зберігатиметься.

«Розмір стипендії, я вважаю, недостатнім. Учні отримують 490 гривень, відмінники – на 100 гривень більше. Її потрібно підвищувати і зрівняти зі стипендією у вищій школі. Це і мотивуватиме дітей до навчання і здобуття робітничих професій. Хоча у нас деякі учні вже на другому курсі навчання розпочинають власне діло, такі як рихтувальники кузовів, і починають заробляти. А ось з професією токаря, яку так потребують наші заводи, є проблема. У нас є токарні верстати, але вони настільки застарілі, що навчати на них сучасних спеціалістів неможливо. Придбати обладнання з програмним забезпеченням власним коштом ми не маємо можливості. Чекаємо на «Закон про профтехосвіту» і більшу увагу від держави», – розповіла директор Новокаховського професійного електротехнічного ліцею Олександра Карпенкова.

Вступна кампанія в електротехнічному ліцеї Нової Каховки вже подолала екватор. 60% учнів набрано на перший курс. Найбільш затребуваними серед абітурієнтів є спеціальності електрогазозварника, рихтувальника кузовів, тістороба, продавця, електромонтера. Навчальні приміщення, виробничі класи, гуртожиток, спортивна зала та стадіон з новою «смугою перешкод» вже готові до прийому першокурсників та старших учнів.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН