Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Відомого актора Хостікоєва на ноги поставив херсонськйи лікар Йордан

Не секрет, що однією з найбільш обговорюваних вистав ХХ-ї «Мельпомени Таврії» стала постановка Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка «Три товариші». Минуло всього півтора місяці з часу ювілейного фестивалю, а столичні актори знову дарують свій талант нашим глядачам.  Тепер театр ім. Івана Франка майже з двотижневими гастролями у Херсоні. На жаль, в афіші немає тієї самої постановки за Ремарком — вистава «Три товариші» передбачає дуже велику кількість акторів і складні технічні пристрої, відтак для гастролей вона виявилася економічно недоцільною. Зате «франківці» приготували херсонцям сім інших, не менш достойних постановок. Це різножанрові вистави, зроблені різними режисерами. Аби показати на сцені театру ім. М. Куліша все заплановане, до Херсона по-черзі їдуть декілька груп столичних театралів, від творчих до технічних фахівців. Самі «франківці» вже зазначили, що сцена херсонського театру повністю відповідає їхнім вимогам, пише Новий день.

Для самого театру ім. Івана Франка це перші великі гастролі за останні вісім років. З таким розмахом, не рахуючи участі в фестивалях,  франківці виїжджали за межі столиці ще коли був живий Богдан Ступка. Херсонцям легендарний актор і на той час – художній керівник Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка запам’ятався блискавично втіленим образом Тев’є-молочника у виставі «Тев’є Тевель». Це була одна з найзнаменитіших ролей Богдана Сільвестровича, у залі театру ім. М. Куліша не просто не було вільних місць, всі проходи зайняли приставними стільцями – люди прийшли подивитися на Ступку. Зізнаюся, мені пощастило тоді висвітлювати гастролі «франківців», так от та вистава про молочника і досі стоїть перед очима…

Після втрати Богдана Ступки «Тев’є Тевель» зник з репертуару театру ім. Івана Франка – ніхто б і не наважився втілити головного героя – переграти Його (Ступку) просто неможливо. Та й часи змінюються, глядач вимагає нових образів і вистав. Сьогодні із ще тих, старих постановок, у театрі залишилася тільки «Кайдашева сім’я», вистава йде вже 11 років поспіль і свого часу вона побувала в Херсоні. Одну з головних ролей у «кайдашах» виконує народна артистка України, лауреат Шевченківської премії Наталя Сумська. Цього разу на сцені театру ім. М. Куліша актриса втілила образ неординарної американської співачки Флоренс Фостер Дженкінс, яка стала знаменитою попри відсутність слуху і голосу. Сама виконавиця головної ролі у виставі «Незрівнянна» не приховує – навчитися співати повз ноти їй було нелегко. Але в тому й полягає акторська майстерність, щоб вміти вжитися в будь-яку роль. Наталя Сумська – універсальна актриса.    

-От мені властиве різне. Я обожнюю як національний матеріал, так і європейський і будь-який, аби це було цікаво і скучно для глядача, — розповіла Наталя Сумська.

Режисером «Незрівнянної» виступив ще один зірковий «франківець» — народний артист України, чоловік Наталі Сумської, Анатолій Хостікоєв. Улюбленець мільйонів зізнається – дуже любить бувати на Херсонщині, якось тут його, у буквальному сенсі, поставили на ноги.

-У мене з Херсоном дуже багато пов’язано. Був такий лікар знаменитий Йордан, зараз він, здається, мешкає у Німеччині. Я колись приїжджав з театральною компанію «Бенюк і Хостікоєв» і він мені дуже допоміг, бо гастролі були під зривом, якби не Йордан, то не знаю, що і було б. І от ми з ним товаришували. Ну а ще з дитинства залишилися спогади про Залізний Порт, Голу Пристань, лимани, камбалу…  І взагалі у вас чудове місто, атмосфера дуже хороша, тому з великою радістю до вас приїжджаю, — розповів Анатолій Хостікоєв.

Одна з гастрольних вистав «франківців» — благодійна. Це постановка «Момент кохання», в якій грає народний артист і міністр культури України Євген Нищук. Як зазначили в адміністрації  Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка, всі кошти, виручені за цю виставу, передадуть на потреби херсонських ветеранів АТО та багатодітних родин. «Момент кохання» херсонці зможуть побачити 7 липня, о 12.00.

Між іншим, ціни на квитки у «франківців» досить прийнятні – від 40 до 250 гривень. Всі зароблені в Херсоні кошти підуть на самі гастролі. Ще близько 300 тис. гривень на витрати, пов’язані з відрядженням на Херсонщину, театру ім. Івана Франка виділило міністерство туризму України.

-Ми не заробітчани. Грошей особливо не заробляємо, ми хочемо показати своє мистецтво, свої вистави, — зазначив заступник генерального директора Іван Ожеван.

Херсонські гастролі Національного театру ім. Івана Франка триватимуть до 14 липня.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН