Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Директори новокаховських шкіл зустрілися з директором департаменту освіти, науки та молоді ХОДА Криницьким

23 травня, керівники закладів загальної середньої освіти Новокаховської міської ради разом з начальником відділу освіти Оксаною  Якубовою та заступником міського голови, куратором освітньої галузі  Володимиром Сироваткою, зустрілися з директором департаменту освіти, науки та молоді Херсонської  обласної державної адміністрації Євгеном Криницьким з приводу питання фінансування шкіл у містах обласного значення після розподілу освітньої державної субвенції на 2018 рік, пище НК Онлайн.

Про це  йде мова у зверненні  директорів навчальних закладів Нової Каховки, яке   на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук  опублікувала директор новокаховської школи №3, член виконавчого комітету Ірина Дубас.

-Обсяг освітньої субвенції на поточний рік  для Новокаховської міської ради  складає 63875,8 тис. грн., з урахуванням нових підходів до формули розподілу коштів, виходячи з параметрів розрахункової наповнюваності класів та навчальних планів. Відповідно до розрахунків та внесених корективів до формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами, де показники наповнюваності класів для нашого міста обласного значення визначено  25 учнів на клас, не взято до уваги населення сільської місцевості (6035  осіб) та кількість учнів у цих школах (245 учнів), – зазначають освітяни. –  При цьому середня наповнюваність класів у сільських школах Маслівській ЗОШ та Корсунській ЗОШ складає 12,3 учнів на клас. Зазначене призвело до зменшення розрахункової кількості класів, ставок педагогічного персоналу на 17,84 ставки та зниження загального обсягу освітньої субвенції на 3006,4 тис. грн. Для прикладу: у Корсунській школі за штатним розписом визначено 4 ставки педпрацівників(директор, завучі, соціальний педагог, психолог і т.д.), а формула розподілу освітньої субвенції передбачає всього 0, 94 ставки педпрацівників на всю школу. Немає навіть ставки директора.

Доведена освітня субвенція не враховує ставки від годин гурткової роботи, поділу класів на групи при вивченні української мови, інформатики, трудового навчання, «Захисту Вітчизни», при поглибленому вивченні англійської мови, профільному навчанні.

За штатними нормативами три сільські школи, спеціалізована школа із вивченням предметів на поглибленому та профільному рівнях, ліцей з учнями тільки 8-11 класів мають збільшену кількість посад заступників директора з навчально-виховної роботи. Але ці нормативи не враховані при використанні коефіцієнта приведення кількості ставок педагогічного персоналу(без учителів). За цим показником недофінансування становить 2493 тис.грн.

З  1вересня 2017 р. кількість учнів міста збільшилась на 155, а з  1 вересня наступного року прогнозується її збільшення ще на 199 осіб, що також  не враховано в освітній субвенції.

Обсяг субвенції порівняно з  минулим роком збільшено лише на 1924,0 тис. грн., або на 3,1 %(при цьому розмір посадового кладу працівника першого тарифного розряду з 1 січня поточного року збільшено більш, ніж на 25 %). Таким чином дефіцит коштів за  вказаними  виплатами освітньої галузі міста складає близько 18,4 млн.грн.

Євген Криницький повідомив, що проблеми з недостатнім фінансуванням освітньої галузі наявні в області тільки в Новій Каховці, про що він доповідав у Міністерстві овіти і науки України. Вже працює робоча група по вдосконаленню формули розподілу освітньої субвенції, але так швидко це не відбудеться, і за попередньою інформацією коригування розподілу буде здійснено за підсумками першого півріччя за рахунок цільових дотацій.

В  свою чергу, директори шкіл зобов’язані привести мережу класів у відповідність до закону України «Про освіту», переглянути доплату за престижність кожному вчителю від 5 до 30 %( тільки в нашому місті доплата за престижність складає 20 % для всіх педагогічних працівників), враховуючи показники якості знань учнів, результати зовнішнього незалежного оцінювання , державної підсумкової атестації і т.д.

Під час розмови було наголошено на обов’язковому дотриманні ст.51 Бюджетного кодексу України і використанні видатків в межах кошторисних призначень. Також Євген Анатолійович зазначив, що департамент освіти області є сервісною службою для вчителів нашого регіону, тому громада не залишиться наодинці із проблемами, які озвучили директори шкіл ново каховських шкіл. Вже  1 червня буде надіслано офіційне звернення від голови обласної державної адміністрації Андрія Гордєєва до Міністерства освіти і науки та Міністерства фінансів України.

Підсумовуючи конструктивну розмову, учасники зустрічі будуть продовжувати співпрацю у вирішенні нагальних проблем фінансування освітянської галузі Нової Каховки. З метою недопущення соціальної напруги серед педагогічного персоналу та сталої роботи 14 закладів загальної середньої освіти на сьогоднішній день ведуться перемовини щодо зустрічі директорів шкіл міста у Міністерстві освіти і науки України.

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН