Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Вітовтова вежа занесена до Держреєстру нерухомих пам’яток України

«Урядовий портал» опублікував перелік 8 об’єктів культурної спадщини національного значення, які внесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Серед них – Дозорна (оглядова) башта у селі Веселому Херсонської області. Про це повідомила на сторінці групи «Вітовтова вежа» голова Новокаховського товариства захисту пам’яток Тетяна Євсєєва.

Архітектор за фахом впродовж останніх років лобіювала присвоєння Дозорній вежі Вітовта статусу пам’ятки національного значення. І це перша перемога.

За проектом будівництва Каховської ГЕС-2, територія навколо вежі має бути затопленою. Споруді загрожувала руйнація. Тепер зі статусом пам’ятки національного значення вежа отримала і 80 метрів охоронної території.

У реєстрі пам’ятка датована 1880-1890 роками – час, коли вежа була у володінні князя Трубецького і за його часів «виросла» на кілька метрів. Письмові джерела свідчать, що Дозорна вежа розташовувалась на кордоні ще з часів Великого Князівства Литовського.

Тетяна Євсєєва взяла зразки розчину зі стін вежі і відправила на експертизу. Отримано підтвердження, що розчин ідентичний будівельному матеріалу Меджибізької фортеці (Хмельниччина), яка зводилась у часи Литовського князівства і Речі Посполитої. Щоб остаточно підтвердити, що вік вежі більш давній, необхідні археологічні розкопки.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН