Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Кияни вкрали землю у громади Херсонщини

У громади Качкарівки вкрали 228 гектарів землі. Як за 5 місяців можна встигнути змінити призначення земельної ділянки, продати з аукціону в оренду і привласнити? І це в умовах діючого мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення?

Київській фірмі це вдалось і не без допомоги обласного Держгеокадастру та чиновників цього відділу в Бериславському районі. Йдеться про 228 гектарів землі, що належали державі та зиск отримувала громада села Качкарівка.

На кінець 2015 року закінчилась дія договору оренди ділянки у розмірі 150 гектар і поки її колишній орендар намагався поновити договір оренди, події відбувались зі швидкістю блискавки . Ці 150 гектар та сусіднім 78 га було змінено цільове призначення і передано з аукціону в оренду.

12 липня відбулась сесія Бериславської районної ради, що затвердила нормативну грошову оцінку даних земельних ділянок, а вже 20.07.2016 пройшли торги. Швидкість проведення вражає, особливо з огляду, скільки йде підготовка до аукціонів в інших населених пунктах. Її можна пояснити лише тим, що потенційні переможці „пришвидшили” процес, домовившись з посадовцями.

Це лише здогадки, а ось факти. „Події розвивались дуже швидко. Ми не встигали їх відслідковувати, – розповів Качкарівський сільський голова Юрій Бутівчак. – Насторожувало те, що у рішення вкралось інше формулювання: замість земельна ділянка „для ведення сільськогосподарського товарного виробництва” з’явилось „для ведення фермерського господарства”. Перше надходження від майбутніх „орендарів” порадувало: 600 тисяч гривень отримав бюджет села. Якщо такі кошти надходитимуть щороку, то заживемо…Але вже 30 серпня до сільради надійшов лист, в якому керівник Держгеокадастра Шапран Ігор повідомляв про те, що надійшли заяви від громадян на розпаювання цих 228 гектарів. І тоді ми кинулись у всі інстанції: до прокуратури, поліції, районного та обласного управлінь Держгеокадастру. Але 27 жовтня перші громадяни отримали землю у власність, а за тиждень – гектари стали власністю ТОВ „ОМЕГА 11”.

Радість від отримання перших 600 тисяч від сплати земельного податку швидко вивітрилась. Тепер ці 228 гектарів, розділені на 4 земельні ділянки, продаються на Інтернет-сайті.

150 із цих 228 гектарів до 2016 року знаходились в оренді у місцевого агропідприємства. Після закінчення дії договору керівник – Ігор Йосипенко звернувся до Бериславської РДА, головного управління Держгеокадастру з заявою про передачу в оренду. Йому відмовили, тоді – звернення до суду і рішення: дії влади протиправні. З цим вердиктом керівник звертається до землевпорядної організації для виготовлення проекту землеустрою.

Землевпорядник виявляє, що ці 150 га вже не є державною власністю, а знаходяться у приватній власності ТОВ „ОМЕГА 11”. Якщо зайти в реєстр, то засновниками цього підприємства є кияни. Виникає питання: як землі державної власності сільгосппризначення, які забороняється відчужувати, перейшли у приватну власність цього товариства в той час, як органи державної влади відмовили особі, що звернулась раніше за наданням цієї земельної ділянки в оренду?”, – прокоментував «Українському Півдню» юрист Роман Ставрос.

Головне управління Держгеокадастру виправдовує свої дії тим безладом, що панував у Національній кадастровій системі ще 3 роки тому. А ось зараз – повний порядок! Про це було заявлено на круглому столі із землевласниками, який проходив на початку цього літа у ХДАУ. Та все ж це відбувалось протягом останніх півтора року. І сумнівно, що Держгеокадастр не знав, що першочергове право оренди отримує орендар, який вже обробляв цю землю і сумлінно сплачував податок і орендну плату до рідного села.

Якісь „ділки” провернули „оборутку”, розділили 228 гектарів на 4 земельні ділянки для створення фермерських господарств. Після цього землю розпаювали між членами фермерських господарств, а це близько 40 чоловік, після чого внесли в статутний фонд приватного підприємства, і таким чином земля з державної стала приватною. І я хочу закцентувати на двох моментах: по-перше, громада Качкарівки втратила орендаря, а разом з ним і прибуток від цієї землі. Раніше 150 гектарів орендувало наше підприємство, сплачуючи більше 225 тисяч гривень податку, інвестуючи кошти і в інфраструктуру населеного пункту. Зараз же земля стала приватною, і ніхто платити орендну плату не буде. По-друге, в разі зняття мораторію на продаж сільгоспземель, потрібно юридично врегулювати, хто має право купувати землю. Бо якщо цього не зробити, то сюди прийде спекулянт, який буде хапати землю і перепродавати її. Приклад 228 га в Качкарівці”, – впевнений керівник агропідприємства, депутат Херсонської обласної ради Ігор Йосипенко.

На двох сотнях вкрадених у держави гектарів зараз ростуть лише бур’яни. До сільського бюджету від новоспечених латифундистів надійшло цьогоріч – 3,5 тисячі.

Поділитись публікацією

Один коментар

  1. Потрібно людям піднімати на вила Шапрана та всіх цих шахраїв, як АТОвцям так землі немає, навіть землі які в користування з 90х років у людей передано так же швидко іншим цікавим, Стратегічний план Гройсмана не заважає заробляти ліве бабло

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН