Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині розвивають зелений туризм

На міжнародному форумі «AGROPORT Awards Kherson» депутата обласної ради, засновника агропідприємства «Злато Таврії» Ігоря Йосипенка відзначено за розвиток зеленого туризму.

«AGROPORT» Україна відзначили кращих в агробізнесі серед виробників південних областей. 

Переможцем у номінації «Кращий комплекс активного відпочинку у сільській місцевості» визнано екосадибу у селі Республіканець.

Нагорода цілком заслужена. Впродовж останніх років Ігор Йосипенко докладає багато зусиль до того, щоб пам’ятка історії й археології – територія Кам’янської Січі – стала туристичною меккою Херсонщини.

Туристичний сезон в області відкривається великим святом на Січі, де похований кошовий отаман Кость Гордієнко, козацькі свята й патріотичні заходи відбуваються на території стану запорожців. 

У селі Республіканці Бериславського району, що межує з пам’яткою археології, зусиллями Ігоря Йосипенка відкрита садиба зеленого туризму. Поки що це одна будівля з усіма зручностями, розрахована на перебування десяти осіб. Інтер’єр хатинки оформлений у народному стилі – стіни і підлогу прикрашають рушники з місцевою вишивкою, а фасад і петриківський розпис. 

«Важливо розвивати екотуризм. По-перше, це зайнятість місцевого населення, і, по-друге, це найголовніше – ось така садиба в Республіканці поблизу однієї з двох збережених козацьких Січей на Херсонщині сприяє самоідентифікації нації, пробуджує інтерес до історії Славного війська Запорізького, гордість за своїх волелюбних предків», – вважає Ігор Йосипенко. 

У садибі зеленого туризму зупинялись науковці з усієї України під час візиту на Кам’янську Січ, залишались вчені Варшавського університету, часто ночують туристи, які цікавляться історією України.

Відкривати нові екосадиби жителі Республіканця не поспішають. Депутати облради прийняли програму розвитку зеленого туризму. Під її реалізацію виділені півмільйона гривень (з розрахунку – 50 тисяч на 10 садиб). Їх можна отримати за програмою пільгового житлового будівництва «Власний дім» під 3% річних на 20 років. Поки що сільські жителі не скористались пільговими умовами і не відкрили жодного нового комплексу зеленого туризму.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН