Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині розбудовуватимуть систему громадського здоров’я

Система спрямована насамперед на профілактику захворювань. Функцію епідеміологічного моніторингу, якою раніше опікувалась санітарно-епідеміологічна служба, планується передати новоствореним регіональним центрам громадського здоров`я. Вони мають залучати гроші під конкретні програми профілактики.

Наразі відслідковуються тільки туберкульоз та ВІЛ. Тут є можливість дізнатись, скільки таких людей перебуває на обліку в будь-якій з областей, які препарати вони отримують. Точних відомостей про кількість хворих на гіпертонію, цукровий діабет та інші немає. Спочатку створюватимуть бази даних хворих. Потім під ці дані розраховуватимуть обсяги фінансування.

«Весь світ сьогодні йде шляхом профілактики, раннього виявлення захворювань та ефективного їх лікування. Це вимагає, безперечно, виховання свідомості громадян, відповідального ставлення до власного здоров’я. Тому що у наших людей всі винуваті – лікарі, адміністрація, хто завгодно, лиш тільки не вони самі», – коментує генеральний директор ДУ «Центр громадського здоров`я МОЗ України» Наталя Нізова.

Боротимуться і з таким явищем, коли лікар змушує хворого приймати зовсім не потрібні ліки. Великі фармацевтичні компанії доплачують лікарям за те, щоб вони виписували людям їхню продукцію. В країні не вистачає хоспісів, серйозна проблема з впровадженням амбулаторної моделі лікування туберкульозу. Щоб людина долікувалась до кінця, необхідний соціальний супровід.

Найбільшою проблемою в сфері охорони здоров`я для країни є значна кількість серцево-судинних та онкологічних захворювань. Захворюваність на гіпертонію в Херсонській області в 5 разів вища ніж в Європі, смертність від інсультів – в 3 рази. Більшість онкохворих, що звертаються за допомогою, мають візуальні форми раку, тобто ті, які легко виявити під час профілактичних медичних оглядів.

«Зараз поставлено завдання перед обласною радою з фінансування обладнання для онкодиспансеру. Такий заклад на півдні України унікальний і єдиний. Будівельна технологія, за якою він зведений, розрахована для ядерних реакторів, але немає наповнюваності технічної, яка потрібна», – сказав голова обласної ради Владислав Мангер.

На найближчій сесії обласної ради планується розгляд питань продажу декількох об’єктів. Виручені гроші обіцяють спрямувати саме на сферу охорони здоров’я жителів Херсонщини.

 

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН