Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Міський інсультний центр: діагностика, лікування та реабілітація

Світові дослідження доводять, що з кожною третьою людиною протягом її життя може статися інсульт.

Тому не можна залишатися байдужим, якщо на вулиці чи в громадському місці ви бачите – з людиною щось не так. Від того на скільки швидко вона отримає медичну допомогу залежать її можливі шанси на повноцінне одужання і на подальше нормальне життя без ускладнень.

Як же запобігти інсульту та що робити, якщо він проявить себе? Про це у розмові з завідувачем міського інсультного центру КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім.Є.Є.Карабелеша» Сергієм Зайцем.

– Міський інсультний центр відкрився у 2006 році,розповідає Сергій Семенович, – основне його завдання – надання невідкладної медичної допомоги пацієнтам з інсультом. Інсульт – це гостра нестача кровообігу ділянки головного мозку.

Як і всі органи, для нормальної роботи мозок потребує кисню та поживних речовин, які потрапляють до нього через кров. Якщо постачання крові обмежується або припиняється, клітини мозку починають відмирати — близько двох мільйонів нервових клітин за хвилину. Це може призвести до травми мозку, інвалідності та смерті.

Ця хвороба може проявити себе в будь-якому місці, тож орієнтовно 96 відсотків хворих доставляють до нас на стаціонар карети швидкої допомоги.

З моменту надходження відповідно до протоколу ми дообстежуємо пацієнта, а потім у залежності від тяжкості перебігу хвороби направляємо в МІЦ або ж до відділення анестезіології та інтенсивної терапії.
Хочу зазначити, що загалом медицина – це робота не одного відділення. Коли поступає пацієнт, на нього працює вся лікарня. Спершу – приймальне відділення, потім відділення функціональної діагностики, проводяться обстеження в рентгенологічному відділенні, проводиться необхідний комплекс лабораторних досліджень.

Його оглядає кардіолог, терапевт, гінеколог, обов’язково підключається бригада реабілітологів. Ось так мультидисциплінарна команда спільними зусиллями працює на результат. Хворих з геморагічними інсультами, за необхідності оперативного втручання передаємо в обласну лікарню в нейрохірургію. Ми з ними працюємо в тісному контакті і вони нам ніколи не відмовляють.

 А яка вартість лікування?
З весни 2021 року ми розпочали активно співпрацювати з Національною службою здоров’я України й у нас укладено договір по наданню допомоги пацієнтам з інсультами.

Це стосується ішемічних інсультів, геморогічних з крововиливом і транзиторних ішемічних атак. Відповідно пакету медичних гарантій НСЗУ оплачує потреби інсультних хворих: лікування, обстеження, реабілітаційні заходи. Для пацієнта усе це – безкоштовно.

І це дуже добре, бо зменшує фінансове навантаження на родичів, пацієнта і лікарям допомагає оперативно надавати кваліфіковану допомогу. Із сучасних методів лікування проводиться тромболітична терапія. Це взагалі №1 в Європі й у світі загалом.

За минулий рік було виконано 75 тромболізисів. Сподіваюсь, що у поточному році ми зможемо допомогти більшій кількості людей. Для цього препарат – тромболітик, є в достатній кількості. З інсультами є одна важлива деталь: щоб пацієнти потрапляли до лікувального закладу якомога швидше.

– На що звертати увагу у стані здоров’я і як діяти? І якщо став свідком нетипових фізичних ознак у людини на вулиці, що робити?
– Треба намагатися менше думати, а відразу діяти. Інсульт беззаперечно – невідкладний стан. Також слід знати і пам’ятати, що є певні ознаки інсульту і їх ні в якому разі не можна ігнорувати. А ознаки такі:
М – мовлення. Раптове порушення мови або людина не може відповісти на запитання.
О – очі. Несподівана втрата зору чи чіткого бачення одним або двома очима.
З – запаморочення. Втрата рівноваги чи запаморочення в голові.
О – обличчя. Поява асиметрії на обличчі під час мови.
К — кінцівки. Раптова слабкість чи оніміння кінцівок.

У такій ситуації необхідно викликати «швидку» за номером «103». Як правило, її співробітники спростовують або підтверджують, що це ознаки інсульту і доставляють пацієнта за призначенням – в інсультний центр. Це – життєво важливо.

– Яка завантаженість Центру сьогодні?
– Практика свідчить, що пацієнтів менше у літній період, коли внаслідок спеки артеріальний тиск у пацієнта дежчо нижчий ніж звичайно. А от інші пори року – осінь, весна, зима – додають клопотів. Так що в міському інсультному центрі повний аншлаг.

 Умови лікування, роботи для медиків – що помітно змінилося?
– Перед підписанням договору з НСЗУ на надання медичних послуг з лікування у відділенні проведений капітальний ремонт, підготовлені палати для інсультних хворих – установка всюди функціональних ліжок, забезпечення палат киснем, сформовано блок на 8 ліжкомісць з реанімаційними консолями, необхідним обладнанням для допомоги тяжко хворим. У наявності система відеоспостереження у палатах, моніторинг. Тож цілодобовий нагляд забезпечено у повному обсязі.

 Діагностика, лікування відбувається інсультному центрі, а як з реабілітацією – відновленням після одужання?
Рання реабілітація проводиться у нас з першого дня. А коли пацієнт отримав курс лікування і в залежності від того чи рекомендована йому реабілітація – його переводять у неврологічне відділення, яке з нами на одному поверсі і має ліжка для реабілітації.

Тож відновлення рухової системи, мовлення – проводять фахівці сусіднього відділення. Частина людей відновлюється вдома під наглядом сімейного лікаря.

І слід пам’ятати: інсульт має тенденцію до повторення. 5-10 відсотків, у кого стався інсульт, переносять його вдруге. Це світова статистика. Інсульт помолодшав – десь 40 відсотків пацієнтів –  населення, що працює. Бажано не доводити себе до такого стану і подбати про первинну профілактику факторів ризику, що можуть спровокувати інсульт.

У першу чергу це – гіпертонія, атеросклероз, цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, високий рівень холестерину. COVID-19 також може бути фактором ризику інсульту.

Тож бажано займатися собою. Як перед хворобою, так і після одужання обов’язково приймати лікарські препарати, щоб стримувати наявні супутні чинники і не дати інсульту виникнути чи повторитися.
Зараз як ніколи варто бути дуже уважним до себе та своїх близьких. А також пам’ятати, що переважній більшості інсультів можна запобігти, якщо ретельно піклуватися про своє здоров’я.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН