Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині виявлені махінації з офіційним працевлаштуванням людей

На Херсонщині вже зафіксовано 2 факти використання договорів аутстафінгу – здачі людей в оренду. Аутстафінг (з англійської «поза штатом») широко використовується в багатьох країнах світу. Підприємства тимчасово наймають у спеціальних фірм працівників для певного виду робіт або у разі отримання великого замовлення, яке потрібно швидко виконати. Але ж податки там платять справно.

В нашій області поняття аутстафінгу намагалися використати як засіб ошукати всіх і вся. Аутстафінг набуває масового характеру після підняття мінімальної заробітної плати до 3200. Звісно, підприємці різними хитрощами намагаються зменшити податки.

А попит породжує пропозицію. Отже на теренах області почали пропонувати свої послуги дві фірми. Найняти одного працівника у них коштувало 450 грн. на місяць. При чому зарплату можна було платити яку заманеться і нібито о податках можна забути. Але не так сталося, як гадалося. За такі оборудки взялася фіскальна служба.

Ігор Клим, начальник ГУ ДФС у Херсонській області прокоментував: «Деякі організатори цих схем 10 років тому мали проблеми з законом якраз у податковому напрямку. І мали вироки. Тому вони продовжують братися за своє і наша основна мета донести, попередити і не дати ввести себе в оману бізнесу. Тому що різниця не велика між сумою, яку беруть ділки за нібито легалізацію трудових відносин і тією мінімальною сумою, яка повинна бути сплачена до бюджету, після чого можна спокійно працювати».

На Херсонщині вже зафіксовано 2 факти використання договорів аутстафінгу. Наприклад, в одній з мереж магазинів так працювали 14 осіб. Коли податкові міліціонери розплутали весь ланцюжок фірм-посередників, виявилося, що люди насправді були нібито оформлені в Чехії та на Сейшельських островах. Причому в Чехії ця фірма вже три роки як в стадії ліквідації, а Сейшели – відомий у світі офшор, де і кінців не знайдеш.

Володимир Рагулін, начальник відділу організації викриття економічних злочинів ГУ ДФС у Херсонській області каже: «Матеріали зібрані, були нами направлені в прокуратуру Херсонської області і за даним фактом були внесені відомості в ЄРДР за статтею 172 КК – це грубе порушення законодавства про працю. Розпочате досудове розслідування. Хочу наголосити, що за порушення законодавства про працю існує не тільки фінансова відповідальність, а також адміністративна та кримінальна».

Робітники і не знали, що насправді отримують дохід закордоном. А значить під пильним наглядом фіскальної служби. Вони зобов’язані не тільки подати річну декларацію про свої статки, а й самостійно сплатити податки.

Сфери, в яких найчастіше використовують договори аутстафінгу – це торгівля, громадське харчування, перевезення пасажирів. І список обмежувати зарано. Розпочинаються роботи у сільгоспвиробників області і податківці не виключають, що саме там це явище може розквітнути.

Насправді аутстафінг законодавством не заборонений, але використовується не так, як мав би. Всі фірми, що пропонують таку послугу, мають бути зареєстровані в Україні і платити всі належні податки до наших бюджетів.

Ірина Філіппова, перший заступник начальника ГУ ДФС у Херсонській області продовжує розповідати: «Наші робітники, працівники, кожен громадянин України, в категорію яких можемо потрапити і ми, наші члени сімей, наші близькі вводяться в оману. Їм підміняють трудовий договір договором аутстафінгу. Не сплачуючи за них і залишаючи їх без певних соціальних гарантій».

У фіскальній службі попереджають, що на Херсонщині робітники, які працюють в тіні, зараз опинилися під загрозою потрапити в таку пастку, як аутстафінг. При оформленні людини навіть на мінімалку у 3200, роботодавцю потрібно сплатити лише 704 грн. ЄСВ. Ще 624 грн. ПДФО та військового збору відрахує сам працівник. Тому завжди краще заздалегідь прикинути що ж насправді буде вигіднішим.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН