Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Депутат Йосипенко ініціював призначення директора філії Кам’янської Січі

Депутати обласної ради прийняли звернення до Кабінету Міністрів про створення у структурі музейних комунікацій Національного заповідника «Хортиця» сектора «Кам’янська Січ». Планується, що відділ складатиметься із 4 наукових співробітників.

З такою ініціативою виступив депутат обласної ради Ігор Йосипенко, який доклав багато зусиль до збереження пам’ятки козаччини. «Директор Національного заповідника «Хортиця» звернувся до міністра культури Євгена Нищука з пропозицією призначити у філії «Кам’янська Січ» директора і кількох фахівців для вивчення і збереження пам’ятки національного значення», – сказав у своєму виступі Ігор Йосипенко.

Кам’янська Січ – одна з восьми Запорозьких Січей, які взагалі існували, розташовується на території Херсонщини поблизу с. Республіканець Бериславського району. Після знищення Чертомлицької Січі, 25 травня 1709 року, коли її зруйнувало московське військо за підтримку запорожцями, на чолі з Костем Гордієнком, самостійницької політики гетьмана Івана Мазепи. Козаки відступили до кордонів з Османською імперією, до річки Кам’янки (від річки і назва січі – Кам’янська) і утворили новий центр Війська Запорозького Низового.

Кам’янська Січ існувала у 1709-1711 і 1728-1734 роках. Є унікальною пам’яткою козацької доби на території Херсонщини, яка не була затоплена під час будівництва Каховської греблі.

З 2009 року Кам’янська Січ є філією Національного заповідника «Хортиця». На сьогодні ведуться роботи по озелененню території та створенню Лапідарію, музею просто неба залишків скульптур і будівель давнини.

Останніми роками на Січі проводяться масові заходи до знаменних дат козацької та української історії. Нині філія має шанс стати повноцінним структурним підрозділом заповідника «Хортиця», що означатиме увагу держави до історії славних часів козацької вольниці.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН