Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Представники двох природоохоронних територій планують створити унікальний проєкт на Херсонщині (відео)

Унікальний проєкт на півдні України планують створити представники національного природного парку «Кам’янська Січ» та біосферного заповідника «Асканія-Нова». Кандидат в народні депутати України по 184 виборчому округу Ігор Йосипенко наголосив: «Я вважаю, що майбутнє України в наших дітях і в збереженні навколишнього середовища».

Відбулася виїзна зустріч представників двох природоохоронних територій Херсонщини — національного природного парку «Кам’янська Січ» та біосферного заповідника «Асканія-Нова». Така співпраця важлива для збереження природоохоронних об’єктів та вивчення досвіду появи нових унікальних проєктів. Кандидат в народні депутати України по 184 виборчому округу Ігор Йосипенко зазначив: «Я вважаю, що в нашій країні недостатньо приділяється уваги охороні навколишнього середовища. Саме тому я завжди стою на підтримці науковців».

Біосферний заповідник «Асканія-Нова» посідає особливе місце серед природоохоронних територій України. Тут збережена унікальна флора і фауна півдня України. Він був заснований у 1898 році. Такий величезний досвід потребує досконалого вивчення. Директор біосферного заповідника «Асканія-Нова» Віктор Гавриленко розповів: «Це такий золотник природи на території не тільки України, а й на планеті Земля. І, звичайно, він вартий того, щоб існував на радість нашим наступним поколінням і, звичайно, це центр збереження біологічного різноманіття».

Національний природний парк «Кам’янська Січ» — природоохоронна територія, на якій розташовуються пам’ятки історії та археології. Він був утворений два роки тому. Одним із ініціаторів створення був депутат Херсонської обласної ради Ігор Йосипенко. Доктор біологічних наук, професор Херсонського державного університету Олександр Ходосовцев прокоментував: «Національний природний парк «Кам’янська Січ», який був створений у 2019 році, зараз існує і дуже активно провадить політику охорони природи, наукових досліджень. Але історія його створення була дуже важка, він міг і не створитися. Тому що для того, щоб створити будь-який об’єкт національного рівня потрібні, зусилля багатьох людей».

Підтримують вчені і втілення спільних проєктів представників нацпарку «Кам’янська Січ» та біосферного заповідника «Асканія-Нова». Олександр Ходосовцев підкреслив: «Співпрацює нацпарк, директор національного парку та Ігор Васильович Йосипенко, який опікується парком з найкращим біосферним заповідником в Україні «Асканія-Нова» ім. Фальц-Фейна. На сьогодні той досвід, який є, по праву передається новому керівнику парку Сергію Скорику. Я думаю, така співпраця повинна бути: найкращий і наймолодший, найстаріший біосферний заповідник як природоохоронна установа і один з наймолодших національних природних парків “Кам’янська Січ”».

Саме Ігор Йосипенко зумів об’єднати чиновників, учених, представників громадськості і місцевої влади і профільного міністерства, аби був підписаний Указ Президентом України про створення, врешті-решт, нацпарку «Кам’янська Січ». Головною метою створення нацпарку «Кам’янська Січ» є збереження екосистеми та створення нових робочих місць у Милівській та Новорайській громадах. Ігор Йосипенко повідомив: «На території цих населених пунктів, де сьогодні створений нацпарк, ми отримали 75 нових робочих місць. Не побудувавши при цьому ні фабрики, ні заводи, майже в степу, на схилах Дніпра ми отримали нові робочі місця. Крім цього, кожного року ми отримуємо в місцевий бюджет майже 800 тис. грн. надходжень у вигляді ПДФО».

Більше того, в найближчі роки близько 10 млн грн. з держави буде надходити за оренду земель до бюджетів Милівської та Новорайської громад. Важливо, що молодь не виїжджає, а після навчання повертається до села, адже тут є перспективи. Ігор Йосипенко додав: «Серед 75 нових робочих місць нацпарку 15 — наукові співробітники, яких, на превеликий жаль, у нашому селі сьогодні немає. Але наші дітки після закінчення школи вступають у Херсонський державний університет, обираючи спеціальності екологів і біологів та найближчим часом повернуться в наше рідне село для того, щоб працювати з нами!»

На території «Кам’янської Січі» зберігається унікальна рослинність. Тут важлива співпраця з науковцями, для яких є майданчик для досліджень і вивчення. Співпраця з науковцями розпочалася вже на етапі створення національного парку «Кам’янська Січ». Олександр Ходосовцев зауважив: «В травні-на початку червня цього року була величезна експедиція науковців і з України, і з Європи, які майже тиждень досліджували біотопи «Кам’янської Січі», саме петрофітні степи. І незабаром ці публікації вийдуть і європейцям відкриється ще одна біла пляма — вони будуть знати про те, що у нас в національному природному парку «Кам’янська Січ» є те, що ми відносимо до загальноєвропейського природного надбання».

Вивчення досвіду, обмін, збереження унікальної флори і фауни важливі у співпраці національного парку, який нещодавно створений і біосферного заповіднику, історія заснування якого повертає до часів Фальц-Фейна. Віктор Гавриленко наголосив: «Кам’янська Січ» недалеко від нас. Скажу чесно, це унікальні залишки природних екосистем. Там є ціла низка рідкісних видів рослин, петрофільна рослинність, яка зростає на правому березі Дніпра. І, звичайно, її зберегти, не маючи такого деструктора трав’яної рослинності, як копитні тварини, неможливо. Тому в перспективі, звичайно, ми готові співпрацювати із цією територією, тим більше, що там є колосальний ентузіаст, який підтримує це питання. Це відомий фермер і депутат обласної ради Ігор Васильович Йосипенко. Ми зустрічалися там, безпосередньо бачили цю зону, зокрема, Милівську балку, яку можна перетворити, з одного боку, в демонстраційний центр збереження біорізноманіття і наситити додатково цю територію копитними тваринами і одночасно, звичайно, демонструвати людям. Тим більше, в класному місці знаходиться — поряд траса на Херсон, легко під’їжджати, можна зробити другу Асканію».

Природоохоронні об’єкти потребують підтримки, тому важливо, коли люди це розуміють та допомагають. Саме за ними — майбутнє. Ігор Йосипенко впевнений: «Я вважаю, що майбутнє України в наших дітях і в збереженні навколишнього середовища».

Марина Азізова🇺🇦🇺🇦

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН