Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Все більше херсонців оформляються на роботу за цивільно-правовою угодою. І втрачають соцгарантії

Ви думаєте що підписали договір, працюєте на підприємстві офіційно, забезпечили собі пенсію і маєте всі соціальні гарантії? А ось і не факт. На Херсонщині фіксують випадки, коли підмінюють одне поняття іншим. Буває, що так роблять навмисно, за обопільною згодою. Та інколи страждає одна зі сторін. Як і зазвичай, це пересічний громадянин.

Для чого це роблять? Є декілька тому причин. Громадяни можуть найматися працювати за двома формами договорів – трудовим або цивільно-правового характеру. Неправильна кваліфікація відносин може стати причиною неприємних наслідків, адже регулюються вони зовсім різними законами.

Надія Кротко, начальник юридичного управління ГУ ДФС у Херсонській області коментує так:

«Різновидність між ними суттєва, адже одні договори, тобто договори трудової діяльності укладаються на підставі кодексу законів про працю (скорочено КЗОТ), а договори цивільно-правового характеру укладаються на підставі цивільного кодексу України. При укладанні трудового договору працівник має всі соціальні гарантії, які визначені кодексом законів про працю. Це такі як відпустка, дні відпочинку, нормований робочий день, а також інші гарантії, оплата у зв’язку із тимчасовою втратою працездатності та інші моменти, які оговорені кодексом законів про працю. При укладанні трудових договорів працівник підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, при прийнятті на роботу видається наказ або розпорядження і вноситься запис до трудової книжки. При укладанні цивільно-правових угод дані дії не вчиняються роботодавцем, тому що він фактично є замовником послуг і не несе відповідальності як роботодавець».

В українському трудовому законодавстві передбачено чимало гарантій найманому працівнику, за невиконання яких роботодавцю загрожують чималі штрафи, які у цьому році стали просто величезними. В трудових договорах по-іншому: сторони називаються працівник та роботодавець, у цивільно-правових вони стають вже замовником та виконавцем. У першому разі людина постійно працює на підприємстві, а у другому – виконав роботу і можеш бути вільним.

Чому роботодавці Херсона так роблять здогадатися не важко. Це значно мінімізує податки та й знімає будь-яку відповідальність. В цивільно-правовій угоді можна вказати суму на свій розсуд і тільки з неї потім сплачувати податки.

«Оскільки немає прив’язки до мінімальної заробітної плати, то при виконанні робіт і послуг може обумовлюватися будь-яка сума за вашу роботу і послуги, не прив’язуючись до мінімальної заробітної плати. Від цього, як результат,- зменшення податків та зборів з даних договорів. По-друге, це – відповідальність. Роботодавці при укладанні трудових договорів повинні надати безпечні умови праці. За цивільно-правовими договорами дана вимога не ставиться перед роботодавцем і замовник та виконавець робіт та послуг несе особисту відповідальність і робить та надає послуги на свій ризик» – додала Надія Кротко, начальник юридичного управління ГУ ДФС у Херсонській області.

Більше того, уклавши цивільно-правовий договір, про відпустку можете забути, готуйтеся працювати на вихідних та понаднормово. Це, звісно, якщо ви за власним бажанням на такі умови погодилися. Захворіли – лікарняний за власний кошт. Замовник ваших робіт вам нічим не зобов’язаний, а роботодавець оплатить вимушені вихідні. Та й в Херсонському центрі зайнятості ще подивляться скільки ви відраховували у фонди страхування, якщо захочете допомогу по безробіттю.

Матеріальна відповідальність теж повністю покладається на виконавця. Офіційно найманий за трудовим договором працівник, якщо і завдасть шкоди, то не завжди її має відшкодувати у повному обсязі.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН