Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Нова Каховка на Херсонщині готова до нових викликів

До Нового року залишилось трохи більше місяця, і влада на місцях корегує свої бюджети під загальнонаціональний кошторис, який затвердила Верховна Рада у першому читанні. Як проходить бюджетний процес у Новокаховській міській раді розповів мер міста Володимир Коваленко на телеканалі «Скіфія».

Загалом, місцева влада мала можливість заздалегідь спланувати свою роботу і визначитись зі своїми прибутками/витратами у наступному році. Дещо затримала процес інформація про підняття рівня мінімальної заробітної плати до 3200 гривень. Є в проекті Державного бюджету і нові статті витрат.

«Сплата за комунальні послуги закладів освіти і охорони здоров’я, які раніше були у делегованих повноваженнях, лягла на місцеві бюджети. Також з міської казни буде виплачуватись заробітна плата технічним працівникам навчальних закладів. Ми зробили розрахунки, і, думаю, ми зможемо виділити необхідні суми», – запевнив Новокаховський міський голова Володимир Коваленко.

У 2016 році подібна ситуація виникла з профтехосвітою. Фінансування ПТУ цілком було на плечах місцевих громад. Для Нової Каховки – невеликого міста, в якому працюють 3 професійно-технічних училища, це стало проблемою. З міського бюджету було виділено 9 мільйонів гривень, цього вистачило для забезпечення нормального навчального процесу протягом перших п’яти місяців року.

«У подальшому ми звернулись до вищої влади. Я вдячний голові облдержадміністрації Андрію Гордєєву, народним депутатам Олександру Співаковському і Сергію .Хланю за підтримку. За рахунок коштів, виділених урядом, нам вдалось повністю профінансувати систему профтехосвіти. З наступного року училища підпадають під фінансування департаменту освіти й науки облдержадміністрації. Але ми не відмовляємось від своїх студентів й викладачів, будемо допомагати», – прокоментував Володимир Коваленко.

Ще одне нагальне питання розвитку місцевих громад – надходження від держави компенсації за надання субсидій на житлово-комунальні послуги. 10 400 новокаховчан звернулись за оформленням субсидій. Такий механізм полегшує життя родинам, що мають невисокий дохід, але впливає на роботу енергопостачальних, комунальних підприємств, ОСББ.

«Механізм не відпрацьований – багато городян сплачували суми повністю, а після перерахунку, залишились переплати. Тобто у найближчий час підприємства не отримають коштів. А держава погашає субсидії із затримкою. Тому я звернувся до голови уряду Володимира Гройсмана під час його візиту на Херсонщину з цією проблемою. Прем’єр-міністр обіцяв сприяти вирішенню питання», – розповів Володимир Коваленко.

Також Новокаховська міська рада отримала з Фонду регіонального розвитку кошти на придбання флюорографа і завершення реконструкції Палацу культури. Візитівку міста планують відкрити в оновленому вигляді у День першобудівників – 28 лютого. Нова Каховка наступного року святкуватиме своє 65-річчя.

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН