Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Саакашвілі звинувачує державу в затягуванні будівництва зернового терміналу в порту «Южний»

Найбільша американська інвестиція в Україні опинилася під загрозою зриву через недбалість київських чиновників, які відмовилися виконувати взяті на себе за договором зобов’язання, стверджує глава Одеської облдержадміністраціі Міхеіл Саакашвілі.

«Це найбільша інвестиція за останній час в Україні ‒ в цілому близько $200 млн, практично нове життя «ТІС» і порту «Южний». Інвестор виконав свої зобов’язання, підписав договір із урядом, що уряд поглибить порт, а вони побудують все інше. Ось зараз уряд говорить: може, ми не будемо поглиблювати порт.  Хто після цього зайде в Україну?» ‒ запитує Міхеїл Саакашвілі.

Він підкреслив, що уряд повинен виконати свої зобов’язання перед інвестором.

Як повідомлялося, компанія Cargill (США), Адміністрація морських портів України (АМПУ) і ТОВ «М.В. Карго» в серпні 2015 року підписали тристоронній меморандум про наміри реалізувати інвестиційний проект у морському торговому порту «Южний». Запуск терміналу попередньо був запланований на 2017 рік.

Cargill у лютому 2016 року підписала з «М.В. Карго», що оперує в порту «Южний», інвестиційну угоду, згідно з якою Cargill вирішила інвестувати $100 млн у будівництво зернового терміналу.

Сторони формалізували свої наміри шляхом підписання договору про придбання компанією Cargill 51%-ї частки «М.В. Карго».

У вересні 2016 року повідомлялося, що Міжнародна фінансова корпорація розглядає можливість виділення $37 млн ТОВ «М.В. Карго» на будівництво зернового терміналу в порту «Южний». Європейський банк реконструкції та розвитку братиме участь як паралельний кредитор, що забезпечує паралельний кредит на таку ж суму.

Будівництво зернового терміналу потужністю 5 млн тонн на рік і причалу № 25 проходитиме в два етапи. Очікується, що проект буде реалізовано і введений в експлуатацію протягом двох років від початку будівництва.

agrotimes.net

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН