Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Одесі пройшов марш на захист шаурми

Близько півсотні одеситів зібралися на незвичайну акцію в центрі міста. Учасники «Шаурмаршу» виступають проти закриття кіосків з фастфудом, яке на початку тижня ініціювали у мерії. Тримаючи у руках шаурму і лаваш, активісти пройшлися маршем від пам’ятника Дюку до міської ради.

Організатори маршу зазначають, що хоча акція має гумористичний характер, проблема, яку вони підіймають, насправді є серйозною. «У понеділок нам стало відомо про заяву міської ради про те, що всі будки з шаурмою будуть проходити якісь тотальні перевірки і багато кіосків буде закрито. Ми за якісну їжу і проти якоїсь гнилої шаурми, якою труяться люди, тому ми вийшли на цей марш, щоб підтримати саме якісний фастфуд. Ми хочемо, щоб люди мали право вибору і їли там, де їм до вподоби, а не там, де їм вказує мерія. Тим паче ми розуміємо, що досі багато хто з наших чиновників бере хабарі й ці перевірки точок з шаурмою призведуть до того, що проблема з отруєннями не зникне, а якісь чиновники просто наживуться на цьому. Ми вирішили обіграти це в гумористичній формі, щоб залучити людей, але насправді ситуація серйозна. Нехай мерія іде на перевірки, але вони повинні бути нормальними, прозорими і без хабарів», — розповідає один з організаторів акції Микола Яковенко.

У понеділок активісти планують віднести до міської ради офіційну заяву на ім’я одеського міського голови Геннадія Труханова. Сподіваються, що мер прислухається до їх позиції.

«Я прийшла на марш, тому що люблю цю їжу. Я постійно працюю, бігаю у справах, і мені треба чимось харчуватися. Не хочеться їсти сухі булочки з магазину, а у шаурмі є м’ясо, картопля, морква. Звичайно, є і погані заклади, але закривати всіх — це неправильно. Якщо в одному кіоску антисанітарія, можна піти до іншого. Завжди є вибір», — вважає учасниця акції Марія.

Одночасно з любителями шаурми під міську раду вийшло декілька учасників Маршу за традиційну слов’янську кухню. У руках вони тримали плакати на підтримку борщу і сала. Заклики вийти на таку жартівливу акцію з’явилася у соцмережах на початку тижня. Згодом організатори обох маршів заявили про примирення і обмінялися принесеними з собою стравами.

Зазначимо, у понеділок віце-мер, відповідальний за торгівлю, Олесь Янчук заявив, що кіоски з шаурмою повинні бути закриті або перепрофільовані під продаж продуктів у закритому вигляді. Також почалися рейди з виявлення антисанітарних умов у будках з фастфудом. Пізніше одеський мер Геннадій Труханов заявив, що перевірки проводяться для того, щоб попередити масові отруєння, які нещодавно сталися в Ізмаїлі.

При цьому у п’ятницю Янчука відсторонили від виконання обов’язків. Однак причиною такого рішення мера стала не боротьба чиновника з шаурмою, а його заява щодо декомунізації. Так, в одному з інтерв’ю Янчук висловився проти перейменування проспекту Маршала Жукова у проспект Небесної Сотні, заявивши, що остання не має відношення до Одеси. Ця заява обурила низку громадських організацій, які написали звернення на ім’я міського голови.

day.kyiv.ua

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН