Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Кам’янська Січ – це українська гордість, – Ігор Йосипенко

16 серпня на території пам’ятки історії національного значення Кам’янська запорозька Січ та пам’ятки археології національного значення Консулівське городище, філія Ольвії (1 до н.е -2ст. н.е.), починає свою роботу міжнародна археологічна експедиція у складі наукових працівників Варшавського університету, Інституту археології НАН України, Національного заповідника «Хортиця», ХНТУ.

Пам’ятки, розташовані на території Ново-Каїрської сільської ради Бериславського району (с. Республіканець).

Під час роботи експедиції передбачається проведення екскурсії для школярів співробітниками Національного заповідника «Хортиця» на Кам’янську Січ, ознайомлення з практичними аспектами археологічних досліджень та спілкування з польськими та українськими науковцями.

«Ми повинні пишатись, що саме на Херсонщині відбувалось становлення козацької слави. Козацькі ватажки Кость Гордієнко та Пилип Орлик, чиї імена повя’зують з Кам’янською Січчю, ввійшли в світову історію, – підкреслює депутат Херсонської обласної ради Ігор Йосипенко. – Ми повинні повернути історичну пам’ять, донести значимість тих події до сьогоднішнього покоління. Адже Конституція гетьмана Пилипа Орлика стала вищою точкою політичного мислення українців у ХVIII ст. Це була одна з перших державних конституцій у Європі».

Польська делегація науковців прибуває до Херсона 16 серпня. Ігор Йосипенко взяв на себе обов’язки по комфортному перебуванню іноземних гостей в нашому краї.

Міжнародна археологічна експедиція працюватиме до середини вересня.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН