Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Перспективи розвитку профосвіти не в останню чергу залежатимуть від здатності бізнесу забезпечити гідні робочі місця — Олександр Співаковський

Падіння престижу профтехосвіти в нашій країні зумовлене не лише об’єктивними демографічними процесами чи то станом економіки.

Однією з причин, що зумовила таку ситуацію, є рівень зарплат та умови праці, які пропонують роботодавці, – вважає перший заступник голови Комітету ВР з питань освіти та науки Олександр Співаковський.

«Престиж освіти великою мірою зумовлюється тим, якої якості роботу можуть знайти люди з цією освітою. Навіть якщо ми маємо багато робочих місць і багато підприємств, які очікують на фахівців зі спеціальною професійною освітою, але яка заробітна плата чекає на цих фахівців? Які умови праці там створені для них? Всі ці питання впливають на попит на середню спеціальну освіту в наших умовах. І ці питання великою мірою адресовані роботодавцям, власникам бізнесу, підприємцям», – підкреслив нардеп у своїй доповіді під час парламентських слухань з питань профтехосвіти.

На його переконання, перспективи розвитку професійної освіти в нашій країні не в останню чергу залежатимуть саме від здатності бізнесу і роботодавців забезпечити для людей з фаховою освітою гідні робочі місця. Суттєву роль у налагодженні тісного співробітництва ПТНЗ з роботодавцями, власниками бізнесу, підприємствами та фаховими організаціями, на думку доповідача, могли б зіграти спільні майданчики, кластери. Адже вони сприяли б підвищенню професійної майстерності учнів та студентів, оновленню матеріально-технічної бази навчальних закладів.

Нардеп також закликав бізнес, професійні групи та асоціації долучитися до розробки і вдосконалення стандартів професійної освіти. За його словами, вони мають бути зацікавлені в підвищенні якості профтехосвіти. «В секторі реальної економіки навчальні заклади можуть отримати надійних союзників і стейкхолдерів, а для бізнесу, у свою чергу, стати джерелом необхідних кадрових і трудових ресурсів», – наголосив О.Співаковський.

Більш детально про парламентські слухання на тему: «Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення» можна дізнатися тут.

Ірина Воронцова

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН