Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні підприємців знайомлять із новими правилами імпорту-експорту (Відео)

У Херсонській торгово-промисловій палаті триває тренінг щодо відповідності продукції технічним умовам Європейського Союзу. Протягом двох днів експерти знайомлять місцевих підприємців з вимогами європейського ринку до промислової продукції, а також з новими правилами ввезення і реалізації товарів в Україні.

До торгово-промислової палати звертаються бізнесмени за роз’ясненням нових правил імпорту-експорту.

«До нас звертаються з питаннями: як скласти декларацію відповідності для якогось габаритного обладнання, яке повинно пройти випробування. Таке випробовування проводиться в Україні, але його результати не визнають в ЄС. Тоді експортер за свій рахунок має провести випробовування на території ЄС і отримати протокол, а вже на його основі скласти декларацію відповідності технічним регламентам. Не всі знають ці регламенти, оскільки не всі з них гармонізовані з українським законодавством», – сказала перша віце-президентка, начальниця управління експертизи та сертифікації Херсонської торгово-промислової палати Валентина Удод.

У рамках імплементації «Угоди про асоціацію з ЄС» відбуваються зміни саме в технічному регулюванні.

«Україна готується до підписання так званого «промислового безвізу» – це означає, що продукція, виготовлена в Україні, має відповідати євростандартам. Тому бізнес має знати, що саме буде змінюватись, які процедури існують для цього процесу. І, по-друге, з 26 березня вводяться нові штрафи до виробників, розповсюджувачів, імпортерів за такі порушення: продукція не відповідає українським стандартам, неправильно нанесена маркування, немає декларації відповідності, неправильно створений технічний файл тощо. Сума штрафів доволі серйозна – від 34 до 340 тисяч гривень. У деяких випадках, коли на ринок поставляється небезпечна продукція, передбачена кримінальна відповідальність», – розповіла сертифікована тренерка-консультантка з питань технічного регулювання Галина Перепелиця.

Участь у тренінгу взяли представники місцевих підприємств-експортерів та науковці.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН