Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Медичні установи деокупованої частини Херсонщини продовжують працювати в умовах постійної небезпеки

На деокупованій частині Херсонської області продовжують надавати медичну допомогу, хоч і не без труднощів. За словами Віктора Короленка, депутата фракції «Слуга Народу», голови постійної комісії з питань охорони здоров’я, курортно-туристичної діяльності та соціальної політики в Херсонській обласній раді, значна частина медичних закладів зазнала руйнувань, але там, де це можливо, робота триває.

 

Складна ситуація та специфіка пацієнтів

Депутат зауважив, що основний контингент пацієнтів на звільнених територіях – люди віком 50+, що мають характерні для свого віку захворювання, зокрема, серцево-судинні недуги, інфаркти, інсульти, захворювання опорно-рухового апарату та хронічні патології. Це вимагає надання паліативної та хоспісної допомоги, що часто пов’язано з довготривалим перебуванням пацієнтів на лікарняних ліжках.

Серед поранень, які потребують невідкладної медичної допомоги, – травми від вибухів, важкі політравми та вогнепальні поранення. Депутат зазначив, що багато постраждалих втрачають кінцівки, зір або слух через акуботравми. Проте в регіоні є лікарі, які надають фахову допомогу, включно з тими, хто працює вахтовим методом, приїжджаючи для надання спеціалізованої допомоги.

 

Евакуація та логістичні виклики

Незважаючи на складнощі, евакуація поранених до більш безпечних регіонів України здійснюється, проте первинна допомога надається безпосередньо на місцях. Віктор Короленко наголосив, що маршрути для перевезення пацієнтів чітко визначені, залежно від складності їхніх станів.

Однією з основних проблем залишається транспортування пацієнтів із віддалених районів правобережжя Херсонщини. Роботу екстреної медичної допомоги ускладнюють обстріли та пошкодження транспорту, що впливає на швидкість евакуації та своєчасне надання допомоги.

«Що вкрай ускладнює надання високоспеціалізованої медичної допомоги – доставка хворого з віддалених куточків правобережжя. Саме транспортування хворого екстреною медичною допомогою ускладнене тим, що «швидка» під обстрілом. У регіоні багато постраждалих медичних працівників, не говорячи вже про пошкодження транспорту. Це робить довшим час евакуації хворого і своєчасного доставлення до медзакладу. Втім, робота медиками ведеться, і допомога надається цілодобово. Також працює первинка – амбулаторно-поліклінічна робота. Сімейні лікарі мають диспансерні групи. Деякі працюють дистанційно. Деякі на місцях», – розповідає Віктор Короленко.

 

Робота медиків у критичних умовах

Лікарі, за словами депутата, на деокупованих територіях стикаються з величезним навантаженням та професійним вигоранням через постійні ризики і психологічне напруження. Медичні працівники проходять психологічні тренінги завдяки співпраці з міжнародними організаціями, такими як Project HOPE. Однак залишається гостра потреба в додаткових матеріальних стимулах для медиків, які працюють в умовах значно більшого навантаження, ніж в інших регіонах України.

«По-перше, медпрацівник така ж людина, як і ми з вами, і він переживає за себе, за свою сімʼю. По-друге, він постійно перебуває під обстрілами й наражає себе на небезпеку. Ну, і по-третє – він бачить, кого йому привозять і в якому стані. Це три складові, які, звичайно, негативно впливають на психологічний стан людини, у тому числі медпрацівника. Про жертви та їхні поранення після чергових обстрілів пересічні громадяни дізнаються зі ЗМІ, а медики бачать на власні очі й намагаються зарадити тому болю», – уточнює Віктор Короленко.

 

Медикаменти та мобільні аптеки

Попри складну ситуацію, у Херсонській області працюють мобільні аптеки, які забезпечують доступ до ліків, що не потребують стаціонарного лікування, але є необхідними для постійного прийому. Це особливо важливо для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, діабетом та іншими хронічними недугами. У випадках, коли амбулаторії повністю зруйновані, медична допомога надається в інших приміщеннях за допомогою виїзних бригад, у тому числі й волонтерами «Лікарі без кордонів».

 

Майбутні виклики та потреби

Віктор Короленко також підкреслив важливість подальшої роботи над програмами з навчання надання долікарської допомоги для населення, а також необхідність створення спеціальних програм для підтримки медичних працівників у регіоні. За його словами, важливо працювати над збереженням кадрового потенціалу на місцях, адже для ефективного функціонування системи охорони здоров’я Херсонщини потрібні кваліфіковані фахівці.

З ним погоджується і Юрій Соболевський, перший заступник голови – керівник виконавчого апарату Херсонської обласної ради, очільник Херсонської обласної організації партії «Слуга Народу».

«На жаль, окрім додаткового матеріального забезпечення, влада регіону наразі не може забезпечити інші умови для наших медиків. Однак важливо, щоб вони залишалися та продовжували свою роботу», – додав Юрій Соболевський.

Такі заяви відображають складну ситуацію на деокупованій Херсонщині та спонукають до пошуку додаткових ресурсів і підтримки для регіону, щоб забезпечити якісну медичну допомогу всім, хто цього потребує. Над цим і працюють депутати від «Слуга Народу» в обласній раді.

ПОЛІТИЧНА РЕКЛАМА

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН