Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Ще тридцять шкіл із прифронтових та прикордонних зон отримали «Скриню в укриття»

Проєкт «Скринь в укриття» «Смарт освіта» ініціювала минулого року, коли зрозуміла, що діти проводять в укриттях дуже багато часу. Не всі школи можуть забезпечити продовження навчання в бомбосховищі та влаштувати там дозвілля — відвернути увагу від стресу й тривоги. 

 

Із тисячі заявок ми обрали 30 шкіл, які найближчі до лінії розмежування фронту або до кордону з країною-агресором та навчаються очно чи у змішаному форматі: Сумська, Запорізька, Дніпропетровська, Харківська, Миколаївська та Херсонська області. 

 

Ідея «Скринь» належить керівниці психологічного напряму Оксані Макаренко, а вміст розроблявся спільно з дитячою сімейною психологинею Світланою Ройз. Тому, це не просто бокси з іграшками, а травмоорієнтований підхід й практики стійкості. У «Скрині» зібрані речі, які націлені на різні органи чуття дитини: тактильний, зоровий, розумовий:

 

«Наприклад, пледи діти використовують не тільки, щоб зігрітись, а й для ігор, аби відчувати ці кордони тіла й захисту. А коли дитина «розминає» у руці антистресові іграшки, вона автоматично повертається в момент тут і зараз — аби вийти зі стану стресу й тривоги. Ми також додали й ігри-практикуми, розроблені Світланою Ройз, які безоплатно доступні на нашому сайті. Та книги, які спеціально для «Скрині в укриття» відібрала лабораторія дитячого читання @БараБука. Вони максимально добрі, веселі, цікаві, щоб діти в укриттях перемикали свій фокус на щось приємне й легке», – говорить очільниця «Смарт освіти» Галина Титиш.

 

У Скриню ввійшли і відомі всім настільні ігри: Дженга, УНО, Дабл, які націлені на згуртованість, щоб разом весело і насичено провести час в укритті. Поклали навіть такі дрібниці, які школи потребують: ліхтарики, олівці, фломастери, просто білий папір.

 

«Нам здається, що діти звикли до перебування в укриттях і їм вже не потрібна підтримка. Діти дійсно адаптуються до будь-яких, навіть найскладніших умов. Але їм завжди потрібно відчуття, що поруч з ними є надійні дорослі, які можуть стати опорою. Скерувати їх активність, надати допомогу за потребою. Ми вивчили стратегії подолання стресу, які використовують діти під час перебування в укритті. І вміст цієї скрині – універсальний, щоб допомогти чи просто разважити різних дітей. Школярі можуть обрати щось для врегулювання стресу через тіло та рух, соціальну взаємодію в іграх, через канал інтелекту – читаючи книжки, у творчості, у можливості створити своє особисте захищене місце (з карематів та пледів). Дорослим лише потрібно запропонувати дітям обрати чи скерувати дітей до конкретного предмету», – ділиться Світлана Ройз.

 

Загалом вміст кожного з боксів розрахований на понад 100 дітей різного віку. 

Пілотні школи, які отримали «Скрині» у 2023 році діляться, що коли не перебувають у сховищі, психологи використовують ресурси у своїй роботі. 

 

Команда «Смарт освіти», безмежно вдячна Світлані Ройз, БараБуці, Посольству України в Швейцарії, партнерам, які профінансували закупівлю.

 

Окрему подяку висловлюємо українській компанії з логістики «Нова пошта», яка доставила «Скрині» до шкіл безоплатно.

 

Ми сподіваємося, що «Скриня в укриття» буде великим ресурсом як для учнівства, так і для вчительства. А також всім, хто раніше заповнював заявку на отримання боксів анонсуємо, що ще 70 «Скринь» невдовзі почнемо комплектувати, тому, очікуйте на щасливі листи від «Смарт освіти».

 

____________________

Проєкт реалізується завдяки спадщині Едмонда Нільсена.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН