Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як на Херсонщині працюють комісії з розгляду питань компенсації за пошкоджене/зруйноване майно під час бойових дій

В Україні в травні минулого року стартувала програма «єВідновлення» з метою компенсації особам, які мають пошкоджене або зруйноване майно на неокупованій частині країні.

За інформацією Міністерства відновлення України в Херсонській області погоджено виплат на пошкоджене майно – 2 968 особам на суму 493,7 млн. Погоджено сертифікатів – 474, середня сума сертифікату -1,3 млн грн.

Частина громад регіону знаходиться в зоні активних бойових, де призупинило нарахування компенсацій та видачу сертифікатів, але комісії по відшкодуванню працюють, сформовані органами місцевого самоврядування. Їх склад повинен бути не менше п’яти осіб. також до її роботи можуть залучатись представники державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, експерти, оцінювачі, архітектори, представники міжнародних та громадських організацій. – це визначено законодавством.

«Вже понад 1800 нотаріусів працюють за програмою «єВідновлення». Кошти на її реалізацію є. Ми прагнемо відновити соціальну справедливість, забезпечити людей житлом, які втратили його під час повномасштабної війни», – зазначила Наталія Козловська, заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури на зустрічі з журналістами в рамках тренінгу в офісі Інтерньюз-Україна.

РОБОТА КОМІСІЙ НА БЕРИСЛАВЩИНІ

Високопільська громада була звільнена у вересні 2022 року, її населені пункти були на лінії зіткнення майже пів року. Багато пошкоджених і зруйнованих будинків. Є населені пункти, в яких немає жодної вцілілої споруди, так російська армія знищувала інфраструктуру цієї громади, люди якої чинили спротив окупантам.
Роботи багато в комісії з відшкодування збитків.

У Високопільській громаді працює комісія,  затверджена селищною радою,  у складі 10 осіб. Її члени виїжджають на огляд пошкодженого або зруйнованого об’єкта, роблять заміри, готують акт обстежень, на основі якого архітектор чи будівельник з ліцензією робить дефектний акт, за яким формується чек-лист щодо розміру компенсації або спрямовуються документи на відшкодування вартості зруйнованого майна через сертифікат, спілкуються з місцевим населенням, консультуючи щодо отримання компенсацій або відмови, допомагають у відновленні документів, – функції визначені Кабінетом Міністрів.

 

«Перші сертифікати люди почали отримувати в грудні минулого року, середня сума компенсації за сертифікат складає близько 1,5 мільйона гривень. Ми маємо більше  1600 заявок від власників пошкодженого та зруйнованого майна, сформовано 191 сертифікат на суму майже 300 млн гривень, – зазначає Костянтин Стародумов, начальник Високопільської селищної військової адміністрації. – Минулого року було створено комісію, яка почала займатися цим питанням. Реєстратори  передають щотижня до 30 заявок, до власників яких, що знаходяться  в різних населених пунктах громади,  виїздять члени нашої комісії. Це може бути до 4 виїздів в тиждень. По одному об’єкту члени комісії можуть виїздити декілька разів, заміри, підрахунки займають багато часу. Це – кропітка робота».

Населення Високопільської громади до повномасштабної війни було понад 12 000 осіб, під час окупації залишалося – 1 500, нині з внутрішньо переміщеними особами проживає понад 6 000 осіб. Виїхала велика кількість спеціалістів, представникам військової адміністрації доводиться вирішувати чимало кадрових питань, серед них –  знайти архітектора для повноцінної роботи комісії з відшкодування збитків. Ця проблема типова для деокупованих населених пунктів, поряд з якими проходять бойові дії.

«Кадрова проблема величезна у всіх напрямках. У селищній раді була архітекторка з Нововоронцовки, але вона виїхала до Німеччини. Минулого року довелося терміново розв’язувати кадрове питання. Знайшли серед місцевих жителів відповідного фахівця – фізичну особу підприємця, який працює у складі комісії. Дорожче виходить, але питання на цей час вирішено», – зазначає Костянтин Стародумов.

КАДРОВІ РІШЕННЯ

Зіткнулися з кадровим питання – пошуком до складу комісії з відшкодування архітектора/ будівельника з ліцензією  і в Милівській громаді Бериславського району, який був звільненим у листопаді 2022 року.

До складу громади входить 10 населених пунктів, 6 з них – в зоні активних бойових дій, 4 – в зоні можливих бойових дій, де може працювати комісія з відшкодувань. Населені пункти громади знаходяться поряд з бойовими діями, територія обстрілюється, люди продовжують виїжджати.

«У громаді було 3 реєстратори, двоє виїхало, а одного вмовили залишитися. Для наших місцевих жителів ця послуга стала доступною, вартість внесення в реєстр правоустановчих документів обходиться у 284 гривні, в нотаріуса ця сума значно дорожче, а якщо ще виготовляти технічний паспорт, то зовсім дорого, – каже Любов Минько, начальниця Милівської сільської військової адміністрації. — Наша комісія допомагає місцевим жителям з відновленням документів. Уважно роздивляємося і перевіряємо все, що нам приносять. Складніше було знайти архітектора або будівельника з відповідною ліцензією, без якого ми не могли б запустити роботу комісії. Ми такого не маємо в штаті, але ми знайшли рішення».

У Милівській громаді підписали цивільно-правову угоду зі спеціалістом з Жовтих Вод із Дніпропетровської області.

СПІЛЬНА ПРОБЛЕМА: У ЧАСТИНИ ДОМОВОЛОДІНЬ НЕМОЖЛИВО ВСТАНОВИТИ ВЛАСНИКІВ

«Як тільки готові 12 актів обстеження, він приїжджає до громади.
У нас вже 222 заявки на пошкоджене і зруйноване майно, на сьогодні ми видали 3 сертифікати на зруйноване майно двом родинам з Новокам’янки і одній з Дудчан, 62 – за пошкоджене. Але хочу зазначити, що у 52 пенсіонерів відсутні жодні правоустановчі документи на майно – попередні власники давно померли, у кого вони купували, а вони живуть в пошкоджених будинках, бо не мають змогу виїхати. Ми домовилися з міжнародним комітетом Червоного Хреста, що ті нададуть будівельні матеріали на перекриття даху, двері, вікна, виділять певну суму 15-20 тисяч гривень за відновлювальні роботи на об’єкті людям. Але це не комерційна ціна, тому шукаємо волонтерів, які прийдуть на допомогу цим літнім людям, бо їм життя не вистачить, аби поновити своє право на майно», – прокоментувала Любов Минько.

Подібна проблема і в жителів Високопільської громади.

«У селі Ольгівка власники 94 будинків не мають жодних правоустановчих документів, Ми не змогли їх відремонтувати за програмою”Пліч-о-пліч” минулого року, а розв’язувати питання треба, – говорить Костянтин Стародумов, начальник Високопільської селищної військової адміністрації. – Потрібен з досвідом штатний спеціаліст у відділ земельних відносин, це б зрушило чимало питань з місця. Розуміємо, що він відразу зіткнеться зі великим навантаженням, але ми готові мотивувати людину, єдине – це буде не відразу, а з часом».

ПОШУК АРХІТЕКТОРА ЧЕРЕЗ ЦЕНТР ЗАЙНЯТОСТІ

Тягинська громада Бериславського району, населені пункти якої були підтоплені під час теракту російських військових на Каховській ГЕС, пошуком архітектора займається спільно з Херсонським обласним центром зайнятості.

«Попит на спеціалістів – архітектора, фахівця будівельної сфери є від різних структур. Щодо вакансії архітектора в оголошенні: зарплата зазначена 15 000 гривень, але це старт – оклад, до цього доєднуються різні доплати за вислугу, інтенсивність та інше. Все залежить від людини, рівня спеціаліста», – говорить Людмила Барабаш, заступниця директора Херсонського обласного центру зайнятості.

Можливе й інше рішення у вирішенні кадрового питання. У центрі зайнятості широко інформують, що в рамках проєкту «єРобота», скориставшись програмою «Ваучера на навчання», можна вивчити безкоштовно  спеціаліста за певним фахом, включаючи будівельний,  на базі  рівня бакалавра. Держава сплачує вишам  за навчання на магістерському курсі внутрішньо переміщених особ та категорії 45+.

У громадах Херсонщини системно працюють над відшкодуванням збитків за майно, про яке людина може заявити онлайн через дію, знаходячись територіально в іншому регіоні або за кордоном.

«Але заявнику треба фізично бути присутнім при обстеженні об’єкта комісією та при оприлюднені висновків комісії, поставивши свій підпис або ні, під сумою компенсації або розміру сертифіката», – додає Костянтин Стародумов.

ВІДСУТНІСТЬ ПРАВА ВЛАСНОСТІУ РЕЄСТРІ НЕРУХОМОГО МАЙНА

Спеціалісти зазначають, що повний пакет документів має лише  до 30% власників нерухомого майна в Україні. Реєстр було введено в 2014 році.   А це втрачений час для членів комісії,  та й самих власників, які затримуються з відновленням своїх об’єктів, які руйнуються.

«Не треба чекати. Відвідайте найближчий ЦНАП, внесіть всі свої документи  в реєстр  нерухомого майна– це убезпечить вас від багатьох проблем в майбутньому. Внутрішньо переміщені особи цією послугою можуть скористатися в тій області, де вони перебувають, не треба їхати на території, де проходять бойові дії», – сказала Наталія Козловська, заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури на зустрічі з журналістами в рамках тренінгу в офісі Інтерньюз-Україна.

Авторка – Лідія Григор’єва/«Український південь.

 ПАРТНЕРСЬКИЙ МАТЕРІАЛ

Цей матеріал підготовлено за підтримки проєкту «Стратегічна комунікаційна кампанія щодо Закону № 2923-ІХ та пов’язаних з ним підзаконних актів», що реалізується ГО «Інтерньюз-Україна», та став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст матеріалу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН