Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Громадянам віком від 14 років надали можливості у плануванні відновлення і розвитку громад

Українська молодь віком від 14 років отримала можливість впливати на рішення щодо розподілу місцевого бюджету, щодо впровадження тих чи інших ініціатив на рівні громади, а також бути учасником планування процесів з відновлення. Більше того, після закінчення війни молоді українці зможуть власноруч обирати проєкти, які фінансуватимуться з Державного фонду регіонального розвитку.


Про це під час форуму «Молодь – основа людського капіталу та відновлення України» повідомила голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, очільниця партії «Слуга Народу» Олена Шуляк. За її словами, парламент днями підтримав важливий законопроєкт, який дозволяє мешканцям громад віком від 14 років брати участь у вирішенні питань місцевого значення. Тепер вони мають право ініціювати та брати участь в: місцевих ініціативах, громадських слуханнях, публічних консультаціях, консультативнодорадчих органах тощо. Йдеться про законопроєкт №7283 щодо народовладдя на рівні громад, які наразі очікує на підпис Президента.


«Відтепер молодь матиме можливість бути активними учасниками всіх процесів у своїх громадах, зокрема і процесів з відновлення. Українці віком від 14 років тепер зможуть брати участь у питаннях розподілу бюджету громади, шкільних бюджетів тощо. Молоде покоління українців матиме всі ті інструменти народовладдя, які матимуть і більш дорослі громадяни. Для них це величезний шанс брати участь у підготовці проєктів рішень, які будуть виноситись і голосуватись на сесіях», – пояснила Шуляк.


Також парламентарка повідомила, що після закінчення війни молодь зможе більш активно долучатись до вибору проєктів, які фінансуватимуться з Державного Фонду регіонального розвитку. До війни цей інструмент щорічно наповнювався на декілька мільярдів гривень, які використовувались для реалізації тих чи інших проектів в регіонах. З початком воєнних дій Фонд зі зрозумілих причин втратив таку можливість. Крім цього, вже цього року, за словами Шуляк, пілотно запрацює Український Молодіжний Фонд і всі конкурси будуть там за кращими моделями Європи. Це дасть ще більшу прозорість і шанси якісним проектам отримати не задекларовану, а реальну реалізацію.


«Херсонщина має потужну молодь, яка спроможна роботи свій вагомий внесок у розбудову європейської держави. Саме ці розумні і сучасні жителі наших громад розуміють цей світ і швидкоплинні зміни в ньому, як ніхто. Маємо визнати, що саме за новим поколінням стоїть перспектива росту. Тому чим раніше ми дамо можливість їм бути почутими, тим швидше ми реалізуємо бачення нового світу. Світу, в якому важливим сенсом є життя людини, безпека, здоровʼя, спроможність та інтегрованість», – прокоментував законопроєкт №7283 щодо народовладдя на рівні громад очільник Херсонської обласної організації партії «Слуга Народу», перший заступник голови-керівник виконавчого апарату Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН