Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

170 проєктів відновлення подали громади Херсонщини до державної екосистеми DREAM

Тема відновлення Херсонщини складна та полемічна, адже вся область сьогодні не може повноцінно відновлюватись, оскільки російські військові продовжують її обстрілювати, та все ж таки відновлення – це вимога сьогодення. Звісно найперше, що потрібно для реалізації відновлення – це фінансовий ресурс, і саме у пошуку джерел фінансування на допомогу громадам приходить екосистема DREAM.

Із 49 місцевих бюджетів – 18 громад Херсонщини подали 170 проєктів до системи DREAM. Орієнтовний бюджет 2,74 млрд. грн., підтверджено фінансування на суму 663,53 млн. грн., фінансове покриття проєктів становить 24%. Про це повідомила радниця з питань місцевих фінансів та муніципальних послуг Регіонального офісу “U-LEAD з Європою” у Херсонській області Іванна Кузь.

За її словами, за даними Світового банку, на повоєнне відновлення України буде потрібно щонайменше 411 мільярдів доларів. Через повномасштабну агресію росії в Україні величезну потребу у відновленні має Херсонщина. Звісно, власними силами держави, відбудовувати регіони України буде надзвичайно складно, тому на допомогу нашій державі приходять партнери. Допомога партнерів отримується Україною на справедливих умовах – на умовах підзвітності, прозорості та контрольованості витрат, саме з цією метою в Україні розробили й впроваджують систему DREAM (Digital Restoration Ecosystem for Accountable Management) – цифрову екосистему для підзвітного управління відновленням. Вона надає громадам можливість подавати свої проєкти, показувати етапи їхнього втілення і результати, а донорам та громадськості — бачити, на що йдуть кошти.

Як повідомила Іванна Кузь, у топі серед громад області за кількістю поданих проєктів є Високопільська (50 проєктів), Бериславська (30 проєктів) та Чорнобаївська (20 проєктів) громади.

Також, радниця наголосила, що важливим моментом, на який варто звернути увагу, що Херсонщина займає лише 7 – ме місце у рейтингу поданих проєктів до системи, при тому, що руйнування Херсонщини є чи не найбільшими.

«Проведене опитування серед Херсонських громад засвідчило негативну тенденцію, лише 37% громад зареєструвалось у екосистемі, 63% ще не зареєстровано.  Варто зауважити, що зволікання із реєстрацією призводить до втрачання фінансових можливостей відновлення, що лише уповільнить цей процес», – підсумувала Іванна Кузь.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН