Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Європейські принципи місцевого самоврядування: молодь Херсонщини взяла участь у заході до Дня Європи

«Я не хочу виїжджати за кордон, мені добре на моїй Батьківщині і я пов’язую своє майбутнє лише зі своєю громадою, все, про що я мрію зараз – повернутися додому!»  – цю беззаперечну думку 17-річного Романа, одного з учасників діалогового заходу «Європейські принципи місцевого самоврядування», одностайно підтримали інші підлітки з Херсонщини присутні на заході.

 

Зустріч присвячена Дню Європи відбулася у приміщенні Регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» у Миколаївській області, який був дружньо наданий колегами з Миколаївщини для зустрічі з молодими мешканцями херсонських громад. Захід присвячений темі «Європейські принципи місцевого самоврядування», був організований з метою популяризації положень Європейської хартії місцевого самоврядування та європейських прагнень української молоді. Про це зазначила Оксана Сілюкова, керівниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Херсонській області:

 

«Спільно, ми обговорили ідеї можливого розвитку громад Херсонщини з точки зору молоді, яка хоче й планує проживати на території своїх населених пунктів та рішуче налаштована брати участь у процесах відбудови України. Серед думок, які під час розмови – «Україна має зменшити корупцію та зробити управління громадою більш прозорим», «Дипломи у вишах не мають покупатися», «Дуже зміниться попит на різні професії і зараз будуть більш затребуваними робочі спеціальності – муляри, будівельники, столяри, повари та ін»».

 

Також, як повідомила керівниця офісу, під час зустрічі учасники обговорювали та пропонували варіанти рішень, які б допомогли громаді подолати проблеми позашкільної освіти. Так, виникла ідея створення Центру дозвілля молоді:

 

«Учасники багато говорили про те, що доступ до такого центру має бути відкритим і рівним для всіх, і що, як мінімум, поки буде відновлюватися громада – послуги мають бути безкоштовними та доступними. Серед основних напрямів діяльності були виділені – спортивний (секції з різних видів спорту, спрямовані на непрофесійних учасників), туристичний (екотуризм, байдарки), творчий (танці, ліплення, малювання), профорієнтаційний – покликаний допомогти знайти своє місце на майбутньому ринку праці та вірно обрати професію до душі. Підлітки піднімали питання першого робочого місця й говорили про те, що потенційні роботодавці можуть обирати собі майбутніх колег вже на етапі навчання у виші або коледжі, адже дуже складно знайти першу роботу з вимогою мати «досвід», – зазначила Оксана Сілюкова.

 

Також, під час заходу, молодь мала можливість стати слухачами модерованої онлайн-дискусії щодо розвитку європейського самоврядування, європейської інтеграції України та можливостей для українських територіальних громад, а також обговорення основних здобутків децентралізації протягом останніх 10 років за участю керівництва Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Представництва Європейської Комісії в Україні та Програми «U-LEAD з Європою». Подібні заходи до Дня Європи, Програма U-LEAD організувала у 24 громадах України.

Дивіться відео на ютуб-каналі інформаційного видання “Український Південь”, як Херсонський державний аграрно-економічний університет провів відкриту зустріч з  абітурієнтами в дендпропарку Кропивницького

 

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН