Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Ветеранка Ольга Бенда стала амбасадоркою Українського ветеранського фонду

 Ольга Бенда — ветеранка, яка втратила ногу під Авдіївкою у 2017 році, однак не зламалася, натомість демонструє світу силу й незламність українських ветеранів, які пережили тяжкі травми та ампутації.

У 2019-му жінка пробігла 10 кілометрів Марафону морської піхоти США (Marine Corps Marathon) та стала першою українкою, яку відзначили міжнародною премією імені доктора Райнера Гільдебранда у галузі захисту прав людини. Долучаючись до спільноти амбасадорів Українського ветеранського фонду, Ольга прагне, щоб її голос на підтримку ветеранів почули якомога більше людей, а її діяльність стала прикладом для інших.

Ольга мобілізувалася у 2016 році, була старшою кухаркою у 1-му батальйоні 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців ЗСУ. У 2017 році під Авдіївкою отримала тяжке поранення, внаслідок якого їй ампутували ногу.

“Сказати, що було страшно, — це нічого не сказати. Дуже страшно… І потім почула голос побратима — він кричав, шукав мене. Я якось таки перелізла через те ліжко. Він спитав мене, де болить, я відповіла, що болить нога. І втратила свідомість. Прийшла до тями, коли мені джгутом перетягували ногу. Що її ампутували, я дізналась уже в Покровську, у шпиталі”, — розповідає ветеранка про момент, коли отримала поранення, у своїх спогадах, що увійшли до книги “Дівчата зрізають коси”.

Однак важка травма не змусила жінку втратити віру в себе, радше навпаки — підштовхнула з усіх сил працювати над собою. Уже за чотири місяці Ольга стала на протез та змогла ходити без підтримки. А у 2019-му пробігла Марафон морської піхоти США (Marine Corps Marathon), ставши єдиною жінкою з 42 тисяч учасників, яка пробігла його з протезом на нозі.

Крім того, Ольга Бенда — перша українка, яку відзначили міжнародною премією імені доктора Райнера Гільдебранда у галузі захисту прав людини.

Нині Ольга систематично долучається до ініціатив, спрямованих на підтримку ветеранів та людей, які постраждали від війни: бере участь у соціальних проєктах, зокрема у зйомках соціальних роликів, що демонструють силу й незламність українських ветеранів, які пережили тяжкі травми та ампутації. У 2023 році Ольга стала обличчям інформаційної кампанії Українського ветеранського фонду “Ветерани різні. Перемога одна”.

“Я добре памʼятаю, як після поранення мені допомагали такі ж ветерани, як я сьогодні. Хлопці й дівчата підтримували мене морально, підказували, що й як робити. Така допомога надзвичайно потрібна військовим після поранень і тим, які повертаються додому з фронту. Тепер, долучившись до спільноти амбасадорів Українського ветеранського фонду, я хочу, щоб мій голос на підтримку ветеранів почули більше людей. А моя діяльність для того, щоб ветерани знову могли відчути себе вдома у цивільному житті, стала прикладом для інших”, — говорить Ольга Бенда.

Ще один напрямок зацікавлень ветеранки — спорт та його популяризація серед побратимів та посестер як дієвого способу реабілітації та реінтеграції ветеранів. Завдяки спорту, розповідає Ольга, вона познайомилася з багатьма цікавими людьми, фізична активність позитивно вплинула на її здоровʼя та емоційний стан. Зараз жінка продовжує бігати, а також активно займається футболом та мріє потрапити в національну жіночу збірну України з амфутболу.

 Український ветеранський фонд.

 Фото  – Ольга Бенда.

 Читатйе на сайті інформаційного видання “Український південь”:

СЕРГІЙ ПРИТУЛА ЗУСТРІВСЯ З ЛІКАРЯМИ ХЕРСОНА 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН