Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Громади Херсонщини активно працюють над програмами комплексного відновлення

Майже 20 розроблених програм комплексного відновлення (ПКВ) чотирьох українських областей готові до узгодження. Йдеться про ПКВ з Кіровоградської, Миколаївської, Харківської і Херсонської областей. Ще 13 громад Харківщини і Херсонщини активно працюють над розробкою цього стратегічного документа за допомогою методики, презентованої наприкінці 2023 року.

Про це під час засідання робочої групи Комітету з питаннь організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування щодо визначення пріоритетів та заходів з питань комплексного відновлення територій, постраждалих внаслідок збройної агресії проти України, розповіла голова комітету і очільниця партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.

За її словами, робота над розробкою ПКВ для 18 тергромад з Кіровоградської, Миколаївської, Харківської та Херсонської областей та їх обласних військових адміністрацій відбувалася в рамках пілотного проєкту Програми USAID DOBRE. Ці громади були в першій хвилі ПКВ, в розробці яких допомагала програма і нині 2 громади Кіровоградської, 3 громади Миколаївської, 6 громад Харківської і 7 громад Херсонської областей передають фіналізовані документи програм на остаточне узгодження ОВА. Ще 13 територіальних громад другої хвилі – 4 громади Харківщини і 9 Херсонщини, протягом останнього місяця ПКВ активно розробляють.

 

“У розробці ПКВ областей ми орієнтуємося на Миколаївську область, де ця робота може завершитись наприкінці червня – початку липня. Для Херсонщини розробку плануємо завершити наприкінці серпня – початку вересня. Справа в тому, що частина регіону і досі у тимчасовій окупації, а також там дуже серйозні екологічні і економічні виклики – по багатьох пунктах потрібно перепрофілювання регіону”, – повідомила Олена Шуляк.

 

Очільник Херсонської обласної організації партії «Слуга Народу», перший заступник голови – керівник виконавчого апарату Херсонської обласної ради Юрій Соболевський зазначає, що програма комплексного відновлення – місцева програма відновлення територій, яка визначає основні просторові, містобудівні та соціально-економічні пріоритети політики відновлення і включає комплекс заходів для забезпечення відновлення території територіальної громади, яка постраждала внаслідок збройної агресії проти України або в якій сконцентровані соціально-економічні, інфраструктурні, екологічні чи інші кризові явища.

 

«Дана програма — це документ відновлення, який поєднує декілька сфер планувальної діяльності — стратегічну й просторову. Для нас важливо комплексно підійти до відновлення і перезавантаження життя на територіях, які постраждали і від окупації, і від бойових дій. Наразі вся інформація про громади проходить через чіткий аналіз з єдиною метою — спланувати чіткі, послідовні та вимірювальні заходи з відновлення території та зробити попередні фінансово-економічні розрахунки основних етапів відновлення», – пояснив Юрій Соболевський.

Партнерський матеріал.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН