Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Уряд виділив гроші із Фонду ліквідації наслідків збройної агресії – аналітики пояснюють, на що підуть кошти

Уряд виділив майже 9,3 мільярда гривень із Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Кошти виділять для місцевої влади на проєкти з ремонту й будівництва. Одним із джерел фінансування Фонду є кошти, отримані від заморожених російських активів в Україні.

Керівниця напрямку національної аналітики Центру спільних дій Оксана Заболотна пояснює, що ці кошти виділяють в рамках нової державної програми про надання субвенцій для місцевої влади на ремонт та будівництво.

Зокрема рішенням Кабміну 7,6 млрд грн виділяють Мінінфраструктури – ці гроші спрямують місцевій владі на ліквідацію наслідків збройної агресії рф. Ще 1,5 млрд грн піде на будівництво та відновлення об’єктів інфраструктури, житлового та громадського призначення. Наприклад, для реконструкції Бородянського центру соціально-психологічної реабілітації населення виділять 50 мільйонів гривень.

Перелік обʼєктів, на які спрямують гроші, є у додатку до постанови. За словами аналітиків, наразі найбільше проєктів у Київській області.

“Ця ініціатива важлива і потрібна, адже йдеться про відновлення житла, облаштування і ремонт укритів та будівництво лікувально-реабілітаційних корпусів для ветаранів”, – зазначає Оксана Заболотна.

Також для для реалізації проєктів 88 млн грн отримає Міноборони, і три мільйони гривень – Міністерство внутрішніх справ.

Однак, на думку аналітиків, надалі потрібно розробити стратегію відбудови та на її основі планувати роботу Фонду, а не точково вирішувати проблеми.

 

“Через відсутність єдиного плану відбудови кошти виділяються безсистемно, що веде до їхнього неефективного використання та створює ризики зловживань. Обмеження в умовах воєнного стану, зокрема закритість реєстрів та обмеження свободи слова, не дають медіа та організаціям громадянського суспільства ефективно контролювати використання державних коштів”, – вважає аналітикиня Оксана Заболотна.

У позиції Центру спільних дій щодо відбудови йдеться про те, що вона має бути  вчасною, ефективною, справедливою та спиратися на актуальні дані й потреби громад.

Читайте на сайті інформаційного видання “Український південь”:

Зацікавити співбесідників та не боятись почути “ні”: у межах першої STEM-екосистеми в Україні відбувся вебінар, присвячений нетворкінгу

СБУ затримала двох охоронців російської катівні, яка діяла під час окупації Херсона

Також читайте, як відновлюється ринок праці в Херсоні: Фахівці Херсонського обласного центру зайнятості зустрілися з керівниками підприємств Музиківської громади

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН