Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Із музею російські військові під час окупації Херсона викрали відому картину Євгена Буковецького

Євген Буковецький був яскравою особистістю в творчому та культурному житті Одеси. Численні портрети сучасників, створені митцем, – це своєрідна історія часу в особах. «Портрет художника Нілуса» його авторства, написаний у незвичній техніці «рідкою олією», був представлений в постійній експозиції музею та зачаровував глядачів своєю «акварельністю». Передбачувано, що він опинився серед тих творів, які російська окупаційна адміністрація під виглядом «евакуації» викрала з Херсонського художнього музею. Мародерство Росії фізичне й інформаційне, – повідомляє пресслужба установи.
Але мало росіянам фізичного викрадення — вони протягом довгого часу привласнюють собі творчість українських митців. Євген Буковецький не став виключенням. Ані відданість митця рідному місту (Буковецький не тільки народився та помер в Одесі, він не уявляв, як можна жити на чужині, тому і не емігрував, як його друг Нілус), ані приналежність до українського митецького контексту, ані підкреслено український характер його творчості, ані багато інших фактів не заважають російським «мистецтвознавцям» називати художника виключно «російським». Це один із багатьох випадків інформаційного мародерства Росії, яка протягом століть зухвало прагне відібрати в України її культуру. Фізичне викрадення творів мистецтва лише підкреслює цей злочин.
“Тож до зображення викраденого окупантами з Херсонського художнього музею «Портрета художника Нілуса» пензля Євгена Буковецького, що є фактом фізичного пограбування, додаємо інфографіку, яку створили Центр протидії дезінформації та YouTube-канал Культуртригер — про фейки, які просуває роспропаганда в намаганні привласнити українського художника інформаційно..До речі, етюд «Буковецький за мольбертом» авторства Петра Нілуса, представлений на другому слайді інфографіки, також був викрадений окупантами з Херсонського художнього музею”, – додали в адміністрації   Херсонського художнього музею імені Шовкуненка.
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН