Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Із музею Херсона під час окупації викрадено картину художника Івана Крамського “Біля каміну”

Сповнений легкої задумливості і загадковості витончений образ молодої панянки, постать якої освітлює лише вогонь… Ця картина «Біля каміну» передбачувано опинилася серед викрадених окупантами, адже її автор — Іван Крамський. Уж кого-кого, а Крамського росіяни вважають виключно своїм, показово «російським» художником, хоча насправді він був українцем і не забував про своє походження.Мародерство Росії фізичне й інформаційне, – повідомляє адміністрація Херсонського обласного художнього музею імені Олексія Шовкуненка.
Прізвище Крамський є українським, і свідчить про те, що предки митця займалися торгівлею («крамарювали»). Родина його жила у типовій хаті-мазанці, а наприкінці ХІХ століття «на малороссійском нарєчіі» спілкувалася мало не вся Острогожчина — батьківщина художника. Та й те, що Крамський став очільником протесту випускників Академії мистецтв, що пізніше отримав назву «Бунт 14» — чи це не є свідченням бунтівного українського духу?
Однак ані походження, ані українські аспекти творчості Івана Крамського, ані багато інших фактів не заважають російським «мистецтвознавцям» привласнювати творчість художника виключно собі. Це один із багатьох випадків інформаційного мародерства Росії, яка протягом століть зухвало прагне відібрати в України її культуру. Фізичне викрадення творів мистецтва лише підкреслює цей злочин.
“Тож до зображення викраденої окупантами з Херсонського художнього музею картини Івана Крамського «Біля каміну», що є фактом фізичного пограбування, додаємо інфографіку, яку створили Центр протидії дезінформації та YouTube-канал Культуртригер — про фейки, які просуває роспропаганда в намаганні привласнити українського художника інформаційно”, – зазначено в повідомленні.
 Читайте на сайті інформаційного видання “Український південь”:
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН