Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Президент України Володимир Зеленський, 25 лютого, дав пресконференцію у межах форуму «Україна. Рік 2024»

 Фото – Офіс Презилента України.

Глава держави розповів про перспективи щодо озброєння для України, контрнаступ ЗСУ у 2023 році та плани на 2024 рік.

 

Президент спростував інформацію від західних та російських ЗМІ про “сотні тисяч загиблих українських військових”.

 

“31 тисяча українських військових загинула в цій війні. Ні 300 тисяч, ні 150 тисяч, про що бреше Путін… Але тим не менш, кожна ця втрата – велика втрата для нас. Загинули 180 тисяч росіян, загалом 180 тисяч смертей і до 500 тисяч у сумі з пораненими”, – сказав Володимир Зеленський.

 

Також він прокоментував затримку допомоги від США. Володимир Зеленський має сподівання, що Конгрес США ухвалить позитивне рішення щодо допомоги Україні. Україна розраховує на підтримку Конгресу. Під час зустрічі з сенаторами Президент України проінформував представників обох партій, що допомога потрібна протягом місяця

 

Важливо, що йдеться передусім не про фінансову допомогу, а про зброю. В разі, якщо протягом місяця Україна не отримає позитивного рішення Конгресу, наша країна буде ослаблена на полі бою, але шукатиме інші можливості купувати озброєння.

 

Президент наголосив, що третій рік повномасштабної війни – переломний. Від нього буде залежати формат закінчення війни. Він зауважив, що у 2022 році Україна намагалась вижити, а у 2023 році – вистояти. Нинішній рік є роком виборів, існує багато викликів ззовні та всередині. В цей переломний рік потрібна мужність і стійкість, щоб вижити.

 

Протести польських фермерів біля польсько-українського кордону – це «політична історія» та наслідок внутрішньополітичної боротьби у Польщі, зауважив глава держави. Український уряд веде перемовини із урядом Польщі щодо врегулювання ситуації. Якщо ж перемовини не допоможуть досягти порозуміння, то Україна «буде захищати свій бізнес».

 

Також Президент розповів про контранаступ українських військових. З його слів, росія знала про плани України щодо контрнаступу ще до того, як вони почалися. Втім, Україна має план на 2024 рік, але його деталі на загал не будуть розкривати.

 

“Тиск росіян достатньо сильний в напрямку Куп’янська в Харківському регіоні. Він і був інтенсивний, інтенсивність застосування артилерії з боку росіян була десь 1 до 12, і це було до кінця минулого року і на початку цього року. Зараз у нас 1 до 7, тобто зменшення їх переваги, але перевага суттєва. Нам треба прийти до тих моментів, коли у нас були контрнаступальні дії, де ми йшли 1 до 1,5, 1 до 3. І тоді ми зможемо відтіснити росіян. Поки не буде такої кількості, ми зможемо стояти або будемо втрачати 100 метрів, 50 метрів. Все це для нас важливо, але стратегічно важливіше – не втратити людей”, – говорить Володимир Зеленський.

 

На питання, чи візьме він слухавку, якщо йому подзвонить президент Росії Володимир Путін, Володимир Зеленський відповів, що Путін не дзвонитиме йому, адже не хоче закінчувати війну. Але Президент України не виключає, що Путін може захотіти припинити воєнні дії у разі сильного економічного тиску.

 

Україна розглядає можливості розширення зернових кордонів, зокрема, з відкриттям судноплавства у Миколаєві. Президент зауважив, що у цьому Україні може допомогти Туреччина. Зокрема, про відкриття Миколаєва Володимир Зеленський говорив з Президентом Туреччини Ердоганом. Україна готова обговорювати це і далі і, можливо, на першому інавгураційному саміті це питання може бути вирішено.

 

Президент Володимир Зеленський анонсував візит президента Франції до України.

 

“Ми очікуємо приїзду Емманюеля Макрона в Україну, і він тут буде. Я розумію, коли буде – через безпеку не кажу конкретну дату, це буде скоро”, – сказав президент, додавши, що з візитом Макрона “з’являться ще деякі деталі щодо підтримки України”.

 

Президент переконаний, що у України немає іншого вибору, ніж гарантувати собі безпеку. Безпека має бути як внутрішня та і зовнішня.

 

“Немає альтернативи в України і українців, ніж вибороти собі безпеку. Вона повинна бути гарантованою і нами – внутрішньою безпекою, нашою сильною армією, допоки ми не в НАТО, і також гарантіями безпеки від наших партнерів”.

 

Президент переконаний, що нинішня ситуація на фронті не свідчить про те, що Україна перебуває у найслабшому моменті.

 

“Зараз найскладніший момент для нашої єдності. Якщо ми розвалимося зовні з партнерами і, не дай Боже, усередині, тоді буде найслабший момент. Поки що цього не сталося”, – підкреслив Зеленський.

 

Президент зазначив, що за нові лінії оборони відповідатимуть Олександр Сирський та Рустем Умєров. Буде проведено аудит, який дасть змогу виявити слабкі місця і обороні.

 

“На Куп’янському напрямку все було зроблено на найвищому рівні. І він береться за приклад для інших напрямів”, – додав він.

 

Україні буде дуже складно найближчими місяцями через коливання у США, які впливають на підтримку з боку деяких інших держав.

 

“Нам буде складно в березні-квітні, ми проходитимемо такий період хвиль, і політичних, і фінансових, тиску різного. Росія готуватиме наступ на початку літа або наприкінці травня, якщо вони зможуть. Вони готуватимуться, ми готуватимемося до бою… Ми зі свого боку підготуємо свій план і йтимемо за ним. Переломним моментом стануть вибори в США і з того моменту розумітимемо, що станеться після цього”, – сказав Зеленський.

 

Президент наголосив, що суттєво переламати ситуацію на користь України може надання західними партнерами систем ППО.

 

“Якщо б сьогодні або в найближчі місяці Україна змогла отримати 10 систем Петріот для ключових індустріальних центрів, якби ці системи ми могли застосувати ближче до лінії фронту, то ми б зламали їхні лінії оборони й пішли б уперед. Це кардинально змінило б ситуацію”.

 

Запрошення України до НАТО, на яке розраховує наша країна на наступному саміті у Вашингтоні, залежить від двох ключових країн – Німеччини та США.

 

“На сьогодні від США та Німеччини залежить це рішення, це факт. Я не бачу ризиків у запрошенні України до НАТО… Ті ризики, які звучать, я вважаю, пов’язані з неадекватністю реакції Путіна. У цьому кроці, я вважаю, ризиків немає або я чогось не знаю. Якщо нас не запросять, то нас не запросять”, – додав він.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН