Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Російські методи переслідування та катування українців однакові на всіх окупованих територіях — правозахисники

Представники рф використовують однакові методи переслідування та тортур на всіх окупованих громадах України. Тортури є ключовим інструментом росіян для отримання інформації. Зокрема, під час окупації Куп’янська представники РФ катували побиттям та електричним струмом людей, яких незаконно тримали в ізоляторі районного відділу поліції.

Про це 17 січня розповіли представники Центру прав людини ZMINA. Під час пресконференції у Києві вони представили два аналітичні звіти про незаконне тримання цивільних в ізоляторі Куп’янського райвідділу поліції та про російські практики тортур в окупованих громадах.

Звіт про Куп’янський ізолятор заснований на свідченнях 30 потерпілих та свідків.

“Точна інформація про кількість людей, яких за пів року окупації міста утримували в ізоляторі, невідома. Але, за підрахунками потерпілих, на момент звільнення людей, 8 вересня 2022 року, у приміщенні ізолятора перебувало щонайменше 130 постраждалих”, – розповіла керівниця напрямку документування воєнних злочинів Центру прав людини ZMINA Єлизавета Сокуренко.

19 з 30 опитаних, з яких одна жінка, повідомили, що їх катували під час допитів. Як розповіла Сокуренко, найчастіше росіяни жорстоко били потерпілих, а також застосовували до них електричний струм. Правозахисникам також відомо про п’ять випадків сексуалізованого катування струмом, коли струм підключають до статевих органів.

Психологічні тортури, як-от погрози, були постійними. Росіяни погрожували вбивством чи прострелити коліно, відрізати пальці, вирвати нігті, відрізати вухо, зняти шкіру. Залякували також тим, що вивезуть в росію або так звані “Л/ДНР”.

Єлизавета Сокуренко також вважає, що умови тримання в ізоляторі можна кваліфікувати як тортури, адже вони не відповідали мінімальним стандартам утримання: антисанітарні умови, спека, нестача повітря, відсутність засобів гігієни, постійно увімкнене світло, заборона новим затриманим спати та покарання за сон, неякісна їжа в малій кількості, відсутність питної води, відсутність душу.

“Мета росіян — придушити спротив на окупованій території. Вони також примушували затриманих доносити на інших жителів громади, щоб послабити групу людей, які підтримують Україну”, — каже експертка.

Аналітик-документатор ZMINA Борис Петруньок зазначив, що росіяни використовують однакові методи допитів та тортур у всіх окупованих громадах України. Система катівень побудована повсюдно в окупації, а тортури є ключовим інструментом для отримання інформації.

Такі висновки простежуються і у низці попередніх тематичних звітів організації.

“На Харківщині, Херсонщині та Запоріжжі так звані катівні функціонували відкрито і підкреслено демонстративно. В такий спосіб росіяни всіх мешканців залякували тортурами. Крім того, на всіх окупованих територіях відбувалася “фільтрація” цивільного населення”, — зазначив Петруньок.

Він додав, що, за свідченнями постраждалих, керівна роль в процесах фільтрації, затримання та тортур належить фсб рф:

“Вони діють в однаковий спосіб. Використовують аналогічні методи допиту і тортур цивільних”.

Водночас, за словами опитаних, представники  фсб докладають зусиль, щоб їх неможливо було ідентифікувати: часто одягнені у цивільне та носять балаклави.

В різних окупованих областях використовують однакові способи допиту та катувань, каже Петруньок. Повсюдними є випадки жорстокого побиття та тортур електричним струмом. В усіх місцях тримання представники РФ типово поводились з утримуваними, що вказує на залучення поліцейських підрозділів чи підготовку персоналу.

Петруньок зазначає, що зібрані свідчення вказують на координацію дій російських підрозділів, причетних до вчинення тортур. Також це демонструє єдність мети, цілей і завдань представників РФ на всіх окупованих територіях, а також свідчить про системність і масштабність вчинення злочину тортур.

Внаслідок незаконного тримання, поганих умов та тортур постраждалі, за їхніми словами, мають проблеми зі здоров’ям: безсоння, часті сновидіння про пережиті події, тривожність, панічні атаки тощо.

“Один потерпілий під час утримання в Куп’янському ізоляторі здійснив спробу самогубства. Ще двоє постраждалих розповіли нам, що мали суїцидальні думки під час та після звільнення. Серед фізичних наслідків в людей — сильні головні болі, втрата ваги, загострення хронічних хвороб, вибиті зуби, серцево-судинні захворювання та інше”, — розповідає Єлизавета Сокуренко.

Правозахисники вказують: не всі постраждалі, яких опитали правоохоронці, знають про відкриті кримінальні провадження, а частину людей не скерували для проходження всіх необхідних експертиз.

Як розповів начальник слідчого управління  ГУНП в Харківській області Сергій Болвінов, офіційно потерпілими від рук окупантів в Куп’янській катівні визнано 67 людей, однак поліцейським відомо про катування більш ніж 150 потерпілих віком від 16 до 65 років.

Болвінов уточнив, що розслідувати такі справи важко, тому що представники РФ постійно приховували свої обличчя. Але, за його словами, поліція найближчим часом оголосить серію підозр.

Дослідження про Куп’янський ізолятор та про російські практики тортур.

Відео з пресконференції тут.

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН