Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині поліцейські-криміналісти використовують іноземну практику для ідентифікації загиблих внаслідок російської агресії

Спеціаліст-криміналіст поліції Херсонщини Сергій, який після деокупації правобережжя працює на місцях загибелі від російської агресії мирних мешканців, перейняв досвід своїх закордонних колег у ідентифікації жертв катастроф. У межах міжнародного поліцейського співробітництва та за сприяння Міністерства внутрішніх справ Великої Британії майор поліції разом із 12 криміналістами з різних областей України взяв участь у тренінгу «Ідентифікація жертв стихійних лих та катастроф». – повідомляє Поліція Херсонщини.
Навчальний курс тривав чотири дні.
На базі Коледжу пожежної служби у містечку Моретон-ін-Марш в Англії українські криміналісти вивчали досвід своїх іноземних колег у ідентифікації жертв землетрусів, терористичних актів, повені, радіаційного ураження.
Запрошеними викладачами та практичними тренерами були спеціалісти, які мають багаторічний досвід роботи у цій сфері. Вони брали участь у заходах з ідентифікації жертв масових поховань у результаті боснійської війни, працювали на місці катастрофи цивільного пасажирського малазійського боїнга, збитого біля Донецька у 2014 році збройними силами російської федерації.
На спеціальних локаціях тренери демонстрували українським колегам як на основі DVI-протоколу Інтерполу із залученням сучасних технічних засобів проводити огляд місця події, шукати, вилучати, ідентифікувати тіла, передавати інформацію іншим задіяним у розслідуванні органам та отримувати результати досліджень.
Українські криміналісти побачили як за протоколом Інтерполу ідентифікувати жертв за відбитками пальців, за аналізом зубних карт чи інших персональних ознак, за результатами дослідження ДНК за допомогою спеціального апарату. Вони продемонстрували всебічний комплексний підхід у вирішенні складної проблеми ідентифікації осіб.
Сергію запам’яталося, як іноземні колеги проводили комп’ютерну томографію на прикладі манекена загиблого внаслідок стихійного лиха, відтворювали 3D модель тіла. За кордоном комп’ютерна томографія тіла загиблого внаслідок катастрофи – це стала практика. Таке дослідження дозволяє швидко та з максимальною точністю виявити ушкодження та сторонні предмети в тілі, встановити причину смерті людини.
У свою чергу, херсонський криміналіст поділився власним досвідом роботи на місці ексгумації тіл мирних мешканців села Правдине, яких розстріляли російські військові в період окупації населеного пункту. Тіла людей російські воєнні злочинці скинули в одну яму та намагались приховати вбивства. Працював Сергій і на місці вбивства мирних жителів Білозерської громади, де окупанти розстріляли автомобіль із двома людьми.
Нині Сергій працює на місцях обстрілів росіянами у населених пунктів звільненої Херсонщини.
– Це був дуже цінний досвід та знання. У моїй роботі для швидкої та точної ідентифікації постраждалих осіб є вкрай важливим використання передових методів, інформаційних технологій та спеціалізованого обладнання. Але за час повномасштабної війни ми самі виробили дуже ефективні методи роботи, що дозволяє нам у максимально короткий термін проводити ідентифікацію тіл. Через постійні обстріли ми навчилися швидко працювати на місцях російських атак, оперативно взаємодіяти з судово-медичними експертами та правоохоронними органами з приводу обміну інформацією. Нинішні реалії вимагають від нас максимальної ефективності та нових підходів у роботі. Цей тренінг довів, що не лише нам є корисним світовий досвід криміналістики, але й іноземним колегам цікаві наші методи роботи, і нам є чим з ними поділитися.
 Читайте на сайті інформаційного видання “Український Південь”:
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН