Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Вкрадені окупантами картини із художнього музею Херсона відтворила в сучасних хустках дизайнерка Христина Оліярник

.
Мода — то також частина культурної дипломатії. Випуском благодійної колекції «Викрадене мистецтво» український бренд OLIZ привертає увагу до злочинів росіян на ниві культури.
Це історія не тільки про втрачені українські скарби, а й про те, як Росія впродовж століть привласнює українське мистецтво.
“З ідеєю співпраці ще на початку літа до нас звернулась засновниця цього київського бренду хусток та одягу Христина Оліярник. Ми відбирали найцікавіші мотиви, радились, які твори найкраще підійдуть для відтворення на хустках, з нетерпінням чекали перших результатів — і нарешті чотири викрадені окупантами роботи здобули нове життя на шовку. До речі, все це — твори наших земляків: акварель Олексія Шовкуненка «Завод працює. Донецьк», полотно Володимира Чуприни «Іриси», декоративний розпис Людмили Вітковської «Біля дуба русалоньки мовчки дожидали…» та Віри Семенюк «Засвіт встали козаченьки» (докладніше про кожну роботу розповімо окремо), – зазначили в Херсонському художньому музеї.
Колекція випущена в співпраці з платформою United24, кошти спрямовуються на відбудову України через платформи, в тому числі і на допомогу пограбованому Херсонському художньому музею.
До речі, у виборі тем для своїх аксесуарів бренд OLIZ не обмежився мародерством росіян, вчиненим після повномасштабного вторгнення.
“Основу колекції складають зображення творів, викрадених у 2022 році — з херсонського та маріупольського музеїв (знаменитий «Червоний захід сонця» Куїнджі), також є зображення фрески будинку Поліни Райко — однієї зі знищених внаслідок затоплення після підриву Каховської ГЕС. Згадали виробники хусток і давніші грабунки української культурної спадщини — зображення мозаїки «Святий великомученик Димитрій Солунський», яка була вивезена з Михайлівського Золотоверхого монастиря в Києві в 1937 році, також була була перенесена на хустку цієї серії.Але ми маємо спільну віру у визволення України та повернення всіх вкрадених мистецьких творів”, – повідомили херсонські музейники.
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН